Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-27

Ypatingos pirštinės padeda „paliesti“ meno kūrinius


„Paliesti šedevrus“. Taip buvo pavadinta paroda, 2018 m. kovo pabaigoje atidaryta Prahos Nacionalinėje galerijoje, kur virtualios realybės aplinkoje lankytojai galėjo „paliesti“ žymių skulptūrų atvaizdus. Tarp jų buvo Mikelandželo „Dovydas“, Miloso Venera, senovės Egipto karalienės Nefertitės biusto virtualūs trimačiai atvaizdai.



    Projektą įgyvendino dvi Čekijos organizacijos „Geometry Prague“ ir „NeuroDigital“, bendradarbiaudamos su Aklųjų ir silpnaregių sąjungos Leontinkos fondu.  Organizacija „NeuroDigital“ sukūrė ypatingas pirštines, kurias užsimovęs žmogus „jaučia“ formą daikto, atvaizduoto virtualiai. Žmogus jaučia daikto svorį ir visas kitas fizines jo savybes. Netgi gali čiuopiamą objektą suspausti arba išmesti iš rankų. Tačiau organizatoriai mano, kad lankytojai nenorės gadinti meno kūrinių, nesvarbu, kad jie yra virtualios kopijos.
    Pirštinių delnuose ir pirštų galiukuose yra 10 sensorių, kurių atitinkamo dažnio ir intensyvumo vibracijos sukelia pojūtį, kad yra liečiamas realus daiktas.
     Žinia tiems, kurie neturėjo galimybės atvykti į parodą Prahos Nacionalinėje galerijoje: tokias pirštines galima įsigyti  (viena kainuoja 499 eurus), o meno kūrinių nuotraukas atsisiųsti iš projekto organizatorių, daugiau informacijos ieškokite svetainėje https://touchingmasterpieces.com/

A GALLERY is giving blind people the chance to experience art like never before, thanks to virtual reality and some cutting-edge gloves [interaktyvus]. Prieiga per:


Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą