Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-07

„Typhlo Tactus“ konkurso organizatoriui skirta IBBY-Asahi Skaitymo skatinimo premija



2018 m. kovo 26 d. pranešta, kad 2018 m. IBBY-Asahi Skaitymo skatinimo premija skirta ne pelno siekiančiai organizacijai iš Prancūzijos „Les Doigts Qui Rêvent“ (LDQR) (liet. „Svajojantys pirštai“). Tai organizacija, kurios rengiamuose taktilinių knygų konkursuose „Typhlo & Tactus“ dalyvauja ir Lietuvos aklųjų biblioteka.
      LDQR buvo įkurta 1993 m., pastebėjus, jog Prancūzijoje, Europoje ir kitur pasaulyje sutrikusios regos vaikams nepaprastai trūksta reljefiškai iliustruotų (taktilinių) knygų. Keliems neabejingiems žmonėms kilo mintis pradėti kurti taktilines knygas, kurios būtų suprantamos akliems vaikams ir būtų tokios pat kokybės, kaip skirtosios regintiems vaikams, taip pat jas išleisti didesniu tiražu. Knygos vaidina nepaprastai svarbų vaidmenį įtraukiant aklus vaikus į šeimos ir visuomenės gyvenimą. Jos turi atsirasti tose pačiose kultūros įstaigose, kuriose ir regintys vaikai randa knygas – mokyklų ir viešosiose bibliotekose.
     LDQR buvo įkurta grupės tėvų ir vieno tiflopedagogo iniciatyva Prancūzijoje, Dižono priemiestyje Talane. Pasitelkę kūrybinius sugebėjimus, tėvai ir mokytojas pagamino 100 egzempliorių vienos taktilines knygos. Knyga pavyko, ją palankiai įvertino tėvai, mokytojai, specialistai ir bibliotekininkai. Ši sėkmė parodė, kad reikia skubiai sukurti specialias gamybos dirbtuves. Dėl sudėtingo šių knygų pobūdžio, atsižvelgiant į dizainą ir didelį rankų darbo kiekį, mažoms privačioms leidykloms buvo neįmanoma komerciniu būdu gaminti knygų mažais tiražais. Siekdama išspręsti šią problemą, iniciatyvinė grupė sukūrė gamybos metodo modelį, pagrįstą socialiniu solidarumu.
     Vienas iš LDQR tikslų yra įtikinti tėvus, mokytojus, pedagogus, iliustruotojus ir kitus specialistus, kad liečiamosios knygos yra reikalingos, ir paskatinti jas kurti gražias. Kitas svarbus tikslas yra skatinti aklų vaikų integravimąsi į bendrojo lavinimo mokyklas. LDQR inicijuoti tyrimai ir bendradarbiavimas su universitetais davė vaisių: sukaupta žinių apie sutrikusios regos asmenų suvokimą ir konkrečius bei nematerialius liečiamųjų knygų privalumus. Užmezgusi tarptautinį bendradarbiavimą, publikuodama vis daugiau taktilinių knygų ir mažindama leidybos išlaidas, organizacija LDQR pasiekė vieną iš savo pradinių tikslų – padaryti taip, kad taktilinės knygos būtų prieinamos net neturtingiausiose bendruomenėse.
      Per pastaruosius 24 metus projektas buvo nuosekliai vykdomas ir išsiplėtė tiek, kad jo idėjos ir praktinė patirtis pasklido po Prancūziją, Europą ir visą pasaulį. LDQR projektas padėjo didinti taktilinių knygų kokybę ir tokių knygų skaičių visame pasaulyje, visiems vaikams pagerino prieigą prie knygų ir skaitymo.
       IBBY-Asahi skaitymo skatinimo premija teikiama nuo 1986 m. Iki šiol du kartus per metus buvo apdovanojami du projektai, vykdomi asmenų grupių ar institucijų, kurių neįtikėtini veiklos rezultatai padarė ilgalaikį poveikį skatinant vaikus ir jaunuolius skaityti. Dėl finansinių priežasčių nuo 2018 m. apdovanojimas bus teikiamas kas dvejus metus. Nugalėtojas atrenkamas iš projektų, kuriuos nominuoja IBBY nacionaliniai skyriai iš viso pasaulio.

IBBY-ASAHI 2018 Winner. IBBY announces the winner of the 2018 IBBY-ASAHI Reading Promotion Award. 26 March 2018 // http://www.ibby.org/news-calendar/media-releases/ibby-asahi-2018-winner/?L=0 [žiūrėta 2018-03-28]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą