Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-13

Kaip pasirengti pamokoms, kad jos tiktų akliesiems ir silpnaregiams


Universitetų dėstytojai ir vidurinių mokyklų mokytojai, sužinoję, kad turės mokyti aklą ar silpnaregį studentą arba mokinį, iš pradžių sunerimsta, bet vėliau kreipiasi į aklųjų organizacijas patarimo. Amerikietė tiflopedagogė Šarlotė Kušman, artėjant mokslo metų pradžiai, dėstytojams ir mokytojams pataria, kaip pasirengti paskaitoms, kad jos tiktų akliems mokiniams ir studentams.

Prieiga per: http://www.durchblick-filme.de/rot_wie_der_himmel/AB3_Erfindungen.htm


      Ji sako, kad kiekvienas mokinys yra kitoks. Nėra vienintelio atsakymo į klausimą, kaip mokyti aklus studentus. Pirmiausia susipažinkite su studentu ir sužinokite, kokie yra jo poreikiai, nes skirtingų tipų regos sutrikimams reikia skirtingų tipų aplinkos pritaikymo. Studentas galbūt turi pagalbinės technologijos įrenginių, padedančių atlikti mokymosi užduotis. Bet susitikus reiktų paklausti, koks jo pageidaujamas mokymosi būdas. Kai kurie regos sutrikimų turintys žmonės yra Brailio rašto skaitytojai. Kiti skaito dideliu šriftu, treti naudojasi įprastu šriftu, o ketvirti mėgsta klausytis garso įrašų. Išgirdę atsakymą, žinosite, kokio tipo patobulinimų mokiniui ar studentui reikia. 
Sužinokite, kokie ištekliai yra jūsų mokykloje ar universitete. Susipažinkite su universiteto neįgaliųjų tarnybos teikiamomis paslaugomis. Jos pareiga – padėti jums – lektoriui, – taip pat ir regos sutrikimų turinčiam studentui. Kiekvienas Jungtinių Amerikos Valstijų universitetas tokią tarnybą turi. Ji padeda rasti tinkamo formato vadovėlius, pasisamdyti skaitovą ar gauti tam tikros rūšies pagalbinių technologijų ir pan. Kai kurios kolegijos ir universitetai turi prieinamo švietimo biurą, kurio užduotis – suteikti pagalbą dėstytojams. Pasiteiraukite, kokias paslaugas jis teikia. 
Aplinkos patobulinimai turėtų būti grindžiami individualiais poreikiais, mokymo programos turiniu, medžiagos formatu ir auditorijos aplinka. Jei skaitote paskaitą, pagalvokite, kokio tipo vaizdinę prezentaciją esate parengę? Pavyzdžiui, jei naudojate „PowerPoint“ prezentacijas, galite jas nusiųsti studentui prieš paskaitą, kad jis galėtų peržiūrėti ir paskaitoje galėtų sekti kartu su visais. Ar rašote ant juodos, baltos lentos, ar ant kažko kito? Jei taip, kaip jūsų užrašai gali būti prieinami silpnaregiui? Prieinamus juos galima padaryti įvairiais būdais. Studentas gali turėti tam tikros rūšies teleskopą, leidžiantį skaityti iš toli, o tai reiškia, kad jūs turite rašyti įskaitomai. Arba, jei jis visai negali skaityti reginčiųjų rašto, tokiu atveju kas nors turės jam perrašyti jūsų pastabas nuo lentos. Tai gali būti kitas studentas, darantis tai savanoriškai, o gal samdytas žmogus.
Patikrinkite, ar jūsų paskaitos, paskelbtos internete, kita kurso medžiaga yra prieinama akliesiems ir silpnaregiams. Ne visi PDF failai yra prieinami (paprastai niekas, kas yra nukopijuota ar nuskenuota, nėra jiems prieinama). Jūsų universiteto prieinamumo tarnyba vėl turėtų padėti šiuo klausimu. 
Iš anksto pateikite tekstų ir privalomos literatūros sąrašą. To reikia siekiant užtikrinti, kad visą mokymosi medžiagą studentai gautų jiems tinkamu formatu. Tai vėl priklausys nuo studento poreikių ir akivaizdu, kad jei jis mokosi Brailio raštu, medžiagai paruošti reikės kur kas daugiau laiko, lyginant su tuo, kai studentas skaito įprastu reginčiųjų raštu su didinimo įrenginiu.
Paskaitoms pasirenkite iš anksto. Galbūt atrodo juokinga, kad tai rekomenduoju patyrusiam mokytojui ar universiteto dėstytojui, tačiau dažnai mokytojai ką nors sukuria paskutinę minutę. Galbūt pusryčiaudami perskaitėte įdomų straipsnį ir norite juo pasidalinti su klase. Tiesiog dera žinoti, kad sutrikusios regos studentui reikia turėti prieigą prie visko, ką daro kiti studentai. Jums papildomai dirbti vėl nereiks, jei jis gali skaityti įprastą tekstą su didinimo įtaisu arba jei straipsnis yra pateiktas tinkamu formatu.
Nebijokite vartoti žodžio „matymas“. Kitaip tariant, sakykite: „visi pažiūrėkite į 25 puslapį“. Taip kalbėti normalu, regos sutrikimų turintys žmonės tikisi išgirsti tokio tipo nuorodas. Be to, netgi kalbėdami su aklu žmogumi, mes sakome „žiūrėkite į 3 puslapį“. Tačiau rodykle nerodykite į vaizdinę medžiagą, kurioje yra konkrečios informacijos, sakydami: „Jei ten pažiūrėsite, pamatysite, ką aš turiu omenyje“. 
Kreipkitės į žmones vardais dažniau, nei iki tol. Nors iš pradžių tai gali pasirodyti nepatogu ir keista, akliems studentams tai padeda susipažinti su bendramoksliais ir sekti auditorijos diskusijas. Pvz., pakvieskite studentą vardu, o ne tiesiog parodydami į asmenį, kuris pakėlė ranką. Paėję į priekį, sakykite: „Kaip Džeimsas ką tik pasakė, mes tai galime vertinti kaip dar vieną šio reiškinio pavyzdį...“ Ir atminkite, kad kai kuriems studentams reikia skirti papildomo laiko testams ar egzaminų užduotims atlikti.


Tips for University and Secondary School Teachers. Charlotte Cushman [interaktyvus] prieiga per
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą