Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-10

Ar psichologinė įtampa per egzaminus gali sukelti glaukomą?


Neseniai atliktas tyrimas parodė ryšį tarp ilgalaikio streso, kurį sukelia keli vienas po kito laikomi egzaminai, ir nedidelio akispūdžio padidėjimo. Akademiniame žurnale „Applied Ergonomics“ aprašytas tyrimas, kurio metu  išmatuotas 33 universiteto studentų akispūdis egzamino metu ir netrukus po jo, norint įvertinti akispūdį kaip streso žymenį. Rezultatai parodė aukštesnes akispūdžio vertes per egzaminą nei po jo. Akispūdis buvo ypač didelis prieš egzaminą, o egzaminą išlaikius – sumažėdavo. Autoriai teigia, kad akispūdžio padidėjimas gali tapti glaukomos atsiradimo priežastimi ir turėti įtakos ligos progresavimui.
     Rizika susirgti glaukoma dėl patiriamo streso didesnė tam tikros etninės kilmės žmonėms, tiems, kurių šeimoje buvo sergančių glaukoma, vyresnio amžiaus, sergantiems diabetu arba ilgai vartojantiems steroidinius akių lašus. Jei jums kelia stresą egzaminai, turėtumėte apie tai pasikalbėti su mokytojais, dėstytojais, šeimos gydytojais, oftalmologais ir paprašyti pagalbos bei patarimų. Dauguma glaukomos tipų neturi simptomų, todėl reguliarus akių tikrinimas yra vienintelis būdas sužinoti, ar ja nesergate. Gydymas akių lašais padeda užkirsti šiai klastingai ligai kelią ir išsaugoti regą.

Can exam stress cause glaucoma? // http://www.rnib.org.uk/nb-online/exam-stress-glaucoma [žiūrėta 2018-02-19]


Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą