Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-10

Apelsinų nauda akims


Pristatomas Australijoje atliktas tyrimas, įrodęs, kad reguliariai valgant apelsinus galima išvengti apakimo dėl geltonosios dėmės degeneracijos – vienos pagrindinių apakimo ir regos sutrikimo priežasčių tarp vyresnių kaip 60 metų žmonių. JAV šia liga serga net 11 mln. žmonių. Dėl senatvinės geltonosios dėmės degeneracijos netenkama centrinės regos, žmonės nebegali vairuoti, atpažinti veidų. Australijos mokslininkai tyrė, ar valgant citrusinius vaisius sumažėja tikimybė, kad žmogui vystysis geltonosios dėmės degeneracija.
     Medicinos tyrimų instituto „Westmead“ komanda per 15 metų įvertino daugiau kaip 2 866 Australijos gyventojų, kurių amžius yra 49 metai, sveikatos būklę. Duomenys buvo paimti iš „Blue Mountains Eye Study“, vieno iš didžiausių pasaulyje epidemiologijos tyrimų, kuris buvo pradėtas 1992 m. Jo metu buvo kaupiama informacija apie žmonių gyvenimo būdą ir jo įtaką susirgimams. 
      Australijos tyrėjai nustatė, kad bent viena porcija apelsinų tikimybę po 15 metų susirgti geltonosios dėmės degeneracija sumažindavo 60 proc. Tyrėjai paskelbė straipsnį Amerikos žurnale „Clinical Nutrition“, kuriame teigė, kad apelsinuose esantys flavonoidai užkerta šiai ligai kelią. Vienas iš tyrėjų, Sidnėjaus universiteto epidemiologijos mokslų daktaras dr. Baminis Gopinathas, teigė: „Iš esmės mes nustatėme, kad žmonėms, kurie bent vieną kartą per dieną valgo apelsinus, sumažėja geltonosios dėmės degeneracijos rizika, lyginant su žmonėmis, kurie niekada nevalgo apelsinų. Net suvalgyti po vieną apelsiną per savaitę, atrodo, yra naudinga“. Jis teigia, kad flavonoidai yra stiprūs antioksidantai, jie turi uždegimą slopinančių savybių. Flavonoidų yra daugumoje vaisių ir daržovių. Tačiau atlikdami tą patį tyrimą mokslininkai nerado sąsajos su kitais maisto produktais, kuriuose taip pat yra flavonoidų: arbata, obuoliais ir raudonuoju vynu. Akis teigiamai veikia ne tik flavonoidai – ankstesni moksliniai tyrimai parodė, kad maisto produktai, kurių sudėtyje yra omega 3 riebalų rūgščių, cinko, liuteino ir vitaminų C ir E, gali užkirsti kelią geltonosios dėmės degeneracijai ir kataraktai.



Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą