Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-30

Neregiai išbandė savaeigį autobusą



Kiekvieno neregio svajonė – būti savarankiškesniam, todėl Marburgo aklųjų gimnazijos mokiniai mielai pasinaudojo pasiūlymu išbandyti savaeigį autobusą R+V, kurį pristatė inovacijų laboratorija MO14.
Staigiai įšokti į automobilį ir nuvažiuoti į koncertą arba apžiūrėti nepažįstamą miestą – tokios kelionės yra įprastos regintiems vairuotojams. Tokiais atvejais neregiams reikia reginčiųjų pagalbos arba jie turi tenkintis kelione autobusu arba traukiniu. Ar inovatyvūs automobiliai ateityje gali padėti neregiams būti savarankiškesniems ir mobilesniems? Inovacijų laboratorijos MO14 komanda, norėdama daugiau sužinoti apie neregių poreikius ir pageidavimus, pakvietė Marburgo aklųjų gimnazijos mokinius ir mokytojus pasivažinėti savaeigiu mikroautobusu R+V.
Aklieji visuomeniniu transportu naudojasi, bet savaeigiu autobusu jie važiavo pirmą kartą. Kupina smalsumo septynių neregių asmenų komanda įlipo į testuojamą autobusą ir pradėjo jį apžiūrinėti bei klausinėti: „Kur autobuso priekis, o kur galas? Kodėl nėra įprastinio vairo?“ Inovacijų laboratorijos darbuotojai paaiškino, kad autobusas be vairuotojo gali važiuoti į abi puses, o operatorius su vairalazde gali vairuoti autobusą ir rankiniu būdu. Mokiniai nustebo, kad įrenginiu, panašiu į žaidimo pultą, galima vairuoti realų autobusą.

Aklieji keleiviai įdėmiai klausėsi pasakojimo apie sensorinę sistemą, kuri skenuoja aplinką. Kai judėjimo trajektorijoje aptinkama kliūtis, automobilis nedelsiant sustabdomas. Visus labai nudžiugino šis faktas, nes jie visada bijo būti nepastebėti vairuotojų. Akliesiems pavojų kelia ir labai tyliai važiuojantys elektromobiliai, nes sunku išgirsti jų motoro ar ratų keliamus garsus.  
Nors naujų transporto priemonių grindyse jau dažnai būna orientavimosi takeliai neregiams, užrašai Brailio raštu, akustiniai signalai arba skaitymo funkciją turintys automatai, visada yra ką patobulinti. Ir naujame R+V autobuse dar reikia kai ką pataisyti. Pavyzdžiui, autobuso grindinys yra gana aukštai, ant jo nėra patogu atsistoti, o laipteliai sukelia papildomų problemų ne tik neregiams, bet ir riboto mobilumo asmenims arba judantiems ratukuose. Autobusas juda apie 20 km greičiu, bet judėjimo trajektorijoje pasitaikius kliūčiai yra staigiai stabdomas ir galima nugriūti bei susižeisti.
Visi aklieji bandomosios kelionės metu sėdėjo, todėl jautėsi saugūs. Ramino ir tas faktas, kad „užstrigus“ valdymo sistemos kompiuteriui, autobuso durys atsidaro automatiškai ir pavojaus atveju niekas nelieka  uždarytas autobuse.
Analogiški savaeigiai automobiliai dar tik kuriami, bet aklųjų mokyklos mokiniai tikisi, kad ateityje jie jau galės užsisakyti savaeigį automobilį individualiai išvykai į gamtą ar kitą miestą.
Parengė Ina Praprovienė
Brigitte Römstedt. Blind - und doch mobil: Mehr Selbstständigkeit ist ein Herzenswunsch - Blinde Schüler testen den autonomen Bus der R+V – eingeladen vom R+V Innovation Lab MO14 [interaktyvus] [2018-06-13]. Prieiga per internetą: https://www.ruv.de/presse/pressemitteilungen/20171221-ruv-blista-mo14


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą