Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-09

Neregė iš Vokietijos Anja Braun-Pfeifer džiaugiasi nauja tiflopriemone


Praeitais metais per tobulinimosi kursus išgirdau apie „Orcam“ akinius. Buvo kalbama apie tiflopriemones, kurių įsigijimą kompensuoja ligonių kasos, o „Orcam“ akinių nekompensuoja, todėl plačiau apie juos nekalbėjo ir aš pati jais nepasidomėjau. Bet mano regintis vyras yra aistringas technikos mėgėjas, todėl mes suplanavome kartu nuvykti į Marburgą ir išsamiai susipažinti su „Orcam“. Esame laimingi tėvai, auginantys trejų ir penkerių metų berniukus. Tačiau kelionės dieną jie kaip tik sirgo, tad mano vyras vienas apžiūrėjo naują tiflopriemonę. Vyrui labai patiko ir jis skatino mane įsigyti „Orcam“ akinius, o aš vis dvejojau ir atsisakinėjau, taip pat ir dėl kainos. Pagaliau jis mane įkalbėjo, vasario mėnesį šiuos akinius aš užsisakiau ir esu laiminga „Orcam“ vartotoja.
Dabar kartu su vaikais galiu skaityti iliustruotas knygeles arba perskaityti skelbimus vaikų darželyje. Galiu skaityti įvairias iškabas, pašto korespondenciją prieš tai nenuskenavus, informacinius vaistų lapelius, maisto produktų etiketes ir kt. Esant tinkamam apšvietimui galiu skaityti tekstus, peržvelgti laikraščius, reklaminius bukletus. „Orcam“ yra puikūs pagalbininkai kasdieniame gyvenime. Tikiuosi, kad su jais galėsiu padėti sūnums ruošti namų darbus.
Pabaigai noriu pridurti, kad iš pradžių reikia išmokti jais naudotis. Jums padės „Orcam“ mokymai, kuriuos veda kompetentingi tiflopriemonių firmos darbuotojai.
Kas tie  „Orcam“ akiniai?
„OrCam“ akiniai – tai 8 pikselių mini kamera, kurią galima pritvirtinti prie kiekvienų akinių kojelės. Kamera yra sujungta kabeliu su lengvu operacinę sistemą „Linux“ turinčiu mini kompiuteriu, kuris, kitaip nei įprasti mini kompiuteriai, turi tik keletą mygtukų ir telpa kelnių kišenėje. Garsas per naujausio modelio ausines perduodamas ne į ausį, bet „tiesiai“ į smegenis, nes garsiakalbiai remiasi į smilkinius. Tokia garso perdavimo sistema naudojama tam, kad vartotojas girdėtų ir aplinkos garsus.
Programinė įranga „MyReader" leidžia „OrCam" akiniams skaityti viską, kas yra regos lauke. Jais naudotis paprasta, nes pakanka pirštu priešais save parodyti, ką norite perskaityti.
Parengė Ina Praprovienė
Anja Braun-Pfeifer . Kein Alltag mehr ohne Orcam![interaktyvus] [2018-06-15]. Prieiga per internetą. https://anders-und-doch-gleich.myblog.de/anders-und-doch-gleich/art/10082552/Kein-Alltag-mehr-ohne-Orcam-


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą