Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-27

7 auksinės taisyklės silpnaregėms šeimininkėms

Paprasti patarimai ir gudrybės regos sutrikimų turinčioms šeimininkėms padės greičiau ir  lengviau paruošti maistą. Aklųjų ir silpnaregių reabilitacijos mokytoja Christine Krumpen pateikia 7 auksines taisykles mėgstančioms gaminti:



Darbo vieta turi būti įrengta patogioje vietoje: taip bus lengviau pasiekti reikalingus produktus, indus, įrankius. Nereikės nuolat vaikščioti virtuvėje pirmyn ir atgal. Svarbu iš anksto apgalvoti, kokių produktų, įrankių, puodų, indų, buitinės technikos reiks pasirinktam patiekalui paruošti. Visus pasirinktus ir paruoštus reikmenis – peilius, skustuką, menteles, plaktuvus – geriausiai susidėti į dėžę ant stalo.
Ant darbo stalo pastatykite mažą šiukšlių dėžę, į kurią mesite visas atliekas. Šiukšles  surūšiuosite vėliau. Šiukšlių rūšiavimas iš karto tiesiog jums trukdytų gaminti ir tam sugaištumėte daug laiko.
Palaikykite švarą ir tvarką ant darbo stalo – tai padės sutaupyti laiko. Todėl popierinis virtuvės rankšluostis visada turi būti po ranka. Juo prieš dėdami į daiktadėžę nuvalysite peilį, stiklainio kraštą, iš kurio įpylėte padažo, ar nusivalysite rankas. 
Gamindami maistą nesiblaškykite. Visus reikalingus daiktus ir produktus pasidėkite patogioje vietoje: pavyzdžiui, pakuotę, iš kurios pilsite makaronus į puodą, pastatykite šalia  puodo.
Nebūtinai visiems patinkantis peilis bus patogiausias jums. Išbandykite įvairius peilius ir išsirinkite Jums patogiausią. Taip pat reiktų pasirinkti ir kitus virtuvės reikmenis: menteles, tarkas, skustuvus ir kt.
Nuolatos rankomis ir pirštais patikrinkite, ar indas tuščias, ar nuo lentelės nubėrėte visus pjaustytus svogūnus, ar iškratėte visą grietinėlę iš plaktuvo, ar pabarstėte patiekalą žolelėmis arba sūriu ir pan.
Baigę gaminti pastumkite puodą ant šaltos kaitlentės arba pastatykite ant stalo, ant karščiui atsparaus padėklo. Nepamirškite išjungti viryklės.

Parengė Ina Praprovienė

Krumpen, Christine. Goldene Regeln beim Kochen [interaktyvus][2018-08-17]. Prieiga per internetą: https://www.dbsv.org/archiv/sichtweisen-ausgabe-04-2018.html#Them0418.2.7

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą