Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-08-09

Perprogramuojamas Brailio raštas gali sutrumpinti aklųjų knygas


Brailio eilutės padarė skaitmeninį pasaulį prieinamesnį tiems, kurie turi regos sutrikimų, tačiau skaitytojai, kurie pageidauja popierines knygas nešiotis su savimi, neturi kuo džiaugtis. Net paprasta knyga, išspausdinta popieriuje Brailio raštu, kartais susideda iš daugiau nei dvylikos tomų, todėl svajonė vasaros atostogų metu ją pasiimti su savimi lieka tik svajone. Vis dėlto Harvardo universiteto mokslininkai mano, kad knygas akliesiems įmanoma padaryti patogesnio dydžio, ir sukūrė perprogramuojamą Brailio raštą.



     Mokslininkai suspaudė ploną, išlenktą elastinę medžiagą, panaudodami jėgą kiekviename medžiagos gabalėlio gale, o paskui padarė įspaudus su paprastu grifeliu, panašiu į tą, kuriuo spausdinama tradicinė Brailio rašto knyga. Kai nustojama spausti medžiagą, reljefas išsilygina, bet medžiaga „prisimena“ įspaudus. Tai skamba paprastai, nes medžiaga neįtikėtinai lanksti. Tačiau kokiu būdu į šią medžiagą įkelti ištisas knygas, dar nesugalvota. Tai tik pirmieji bandymai. Idėja gali būti neįtikėtinai vertinga mokykloms, nes mokytojai galėtų šioje medžiagoje Brailio raštu atspausdinti užduotis akliems mokiniams.

Harvard's concept for reprogrammable braille

Reprogrammable braille could shrink books to a few pages  [interaktyvus] prieiga per
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą