Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-11-21

Taktilinių vaizdinių priemonių gamybos mokymai

Karšti klijai naudojami kuriant taktilinę knygą
Karšti klijai naudojami kuriant taktilinę knygą

Straipsnio autorė – tiflopedagogė iš JAV. Ji pastebėjo, kad su aklais vaikais dirbantiems mokytojams retai sudaromos galimybės pasitobulinti specialiosios pedagogikos srityje, todėl sumanė parengti taktilinių vaizdinių priemonių gamybos mokymo kursą. Į juos pakvietė mokytojus, kurių klasėse integruotai mokosi akli ir silpnaregiai mokiniai, kuriuos ji pati moko Brailio rašto. Tiflopedagogė pastebėjo, kad šiems mokytojams praverstų geriau suprasti taktilinio raštingumo mokymo strategijas. Ji parengė dviejų dienų kvalifikacijos tobulinimo programą, į kurią įtraukė taktilinių knygų, atviručių, iliustracijų gaminimo kursą, ir parengė sutrikusios regos vaikų mokymo skaityti ir rašyti, naudojantis lyta, strategijas. Kursuose buvo daug kalbama apie mokymo medžiagos adaptavimą, prieinamumą, požiūrį į kompleksinės negalios vaikų mokymą skaityti ir rašyti. Kursams parengti prireikė net kelių mėnesių. Straipsnio autorė nupirko reikalingų medžiagų, o susirinkę mokytojai iš jų gamino taktilines knygas ir kitas liečiamąsias priemones. Medžiagas ji sudėjo į plastikines dėžutes ir padavė kiekvienam dalyviui. Parodžiusi video filmus, kuriuos gavo iš JAV Perkinso aklųjų mokyklos, pakvietė kurti taktilines knygas tokiomis temomis: kaip valyti dantukus, ką žmonės veikia parduotuvėje, apie Kalėdas, apie vorą, apie sėklą, ką paruošti vakarienei ir t. t.
     Tiflopedagogė džiaugiasi, kad tos dvi dienos mokytojams buvo labai naudingos. Net penkiolika kursų dalyvių vėliau savo mokiniams adaptavo mokymo medžiagą arba sukūrė taktilines knygas ir kitokią reljefinę mokymo medžiagą. 
Hosting a Tactile Book-Making Professional Development Session for Teachers [interaktyvus] prieiga per:
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą