Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-11-13

Jodinėdama arkliu silpnaregė devynmetė jaučiasi laiminga


Devynerių metų mergaitė Kyra Barrett gyvena Kanados Britų Kolumbijos apygardos Pritčardo miestelyje, turinčiame apie 2 tūkst. gyventojų. Mergaitė dalyvauja žirgų sporto trikovėje. Tai reiškia, kad ji dalyvauja trijų dienų varžybose, sudarytose iš dailiojo jojimo rungties, kroso ir konkūrų.  
Kyra Barrett atlieka šuolį su savo žirgu Čita.  Jimo Bradbury nuotrauka.
Kyra Barrett atlieka šuolį per barjerą su savo žirgu Čita.  Jimo Bradbury nuotrauka.



Kyra Barrett – nedidukė mergaitė, o jos žirgas – aukštas ir stiprus. Mergaitė sako, kad ji nebijo nei jodinėti, nei dalyvauti varžybose. Kaip tik šokinėjimas per kliūtis jai labiausiai patinka. „Kai arklys šokinėja, man atrodo, kad skraidau“, – sako jaunoji jojikė. Jos kumelės vardas Čita. Mergaitė yra silpnaregė.
     Jos trenerė Sara Sellmer mergaitę treniruoja jau trečius metus. „Kai pradėjau ją treniruoti, labai nervinausi, – sako trenerė. – Man kėlė nerimą, kad kažkas gali atsitikti, rūpėjo mergaitės saugumas. Tačiau mes suradome receptą. Tada jojimas mergaitei tapo pramoga.“
     Kyra pradėjo jodinėti nuo ankstyvos vaikystės, sėdėdama balne kartu su savo mama Hayley Barrett. Kyros prastos regos priežastis – tinklainės distrofija. Ji šiek tiek mato, bet nesuvokia, kokiu atstumu nuo jos yra daiktai. Bet ponia Barrett nesijaudina, kad jos duktė jodinėja arba dalyvauja jojimo varžybose. „Ir kas čia ypatingo?“, – paklausė ji žurnalistės.
     Kroso rungtis gali būti iki penkių kilometrų ilgio. Šios rungties metu reikia peršokti kliūtis. Kyra ir jos arklys paprastai peršoka 76 centimetrų aukščio barjerus.
     Jodinėdama Kyra dėvi kepurę su snapeliu, kuris pridengia akis nuo ryškios saulės, ir užsideda tamsiausius akinius, kokius tik jos motinai pavyko gauti. 
    Motina sako, kad saulės šviesa neigiamai veikia Kyros akis, kitaip, nei gerai matančių žmonių. Daugumos žmonių akys į šviesą reaguoja taip, kad susiaurėja vyzdžiai. Priešingai, nei daugumos žmonių, Kyros vyzdžiai ryškioje šviesoje išsiplečia, todėl šviesa ją pradeda akinti. Todėl, mėlyname danguje šviečiant saulei, mergaitė beveik nieko nebemato. Tad geriausiai ji jaučiasi ūkanotomis dienomis.

Meet the 9-year-old legally blind athlete who is happiest on horseback. Laura Sciarpelletti · CBC News [interaktyvus]; Prieiga per: https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/meet-the-9-year-old-legally-blind-athlete-who-is-happiest-on-horseback-1.4875376?utm_content=79230798&utm_medium=social&utm_source=facebook [žiūrėta 2018-11-07]
Parengė Audronė Gendvilienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą