Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-11-08

Ką reikia žinoti, pritaikant dokumentus sutrikusios regos žmonėms


Įsivaizduokite, kad jūsų įmonė gavo aklo kliento užklausą gauti spausdintą ar internetinę medžiagą apie jūsų įmonę jam prieinamais formatais. Jūs nudžiugote, nes turite progą parodyti, kad jūsų įmonė užtikrina prieinamumą neįgaliesiems. Pradedate ieškoti tinkamo partnerio, galinčio užtikrinti dokumentų prieinamumą. Tokį randate, pateikiate keletą prašymų dėl kainos pasiūlymo ir laukiate, kuri pasiūlyta kaina tinkama jūsų turimam biudžetui ir kurie pasiūlyti terminai jums geriausi. Bet tada sužinote, kad jūsų dokumentų prieinamumas nėra tai, ką jūs manėte tuo esant. Jūsų dokumentai gali tapti prieinami tik visiškai kitaip, nei manėte.


Stambus šriftas

Dauguma įmonių skiria daug laiko ir pastangų spausdintai medžiagai sumaketuoti. Tai yra daroma labai atsidėjus. Todėl, kai klientas paprašo medžiagos dideliu šriftu, daugelis nori, kad ji atrodytų taip pat, kaip ir originalus dokumentas, tik didesniu šriftu. Tačiau, norint silpnaregiui skaitytojui sudaryti sąlygas perskaityti tekstą, dideliu šriftu išspausdinta medžiaga turi atrodyti – nerandame geresnio termino – paprastai.

Garsas

Garsas, kurį sukuria sintezatorius, dažnai nustebina pirmą kartą jį girdinčius. Daugelis nori išgirsti profesionalaus diktoriaus balsą, bet tai nemažai kainuoja. Garso sintezatorius yra puiki alternatyva sodriam diktoriaus baritonui. Įdomu tai, kad žmonės, dažnai klausantys teksto su sintezatoriumi, jį supranta geriau, nei diktoriaus įgarsintą tekstą. Be to, gana dažnai aklieji ar silpnaregiai garso atkūrimo greitį pasididina, nes yra įpratę prie dirbtinio balso. Galima pakviesti žmogų, kad perskaitytų tekstą gyvai. Bet tai dar brangiau, nei kviesti diktorių įrašui daryti, be to, gali pasitaikyti skaitovas su ryškiu regioniniu dialektu.  

Brailio raštas

Užrašai Brailio raštu visame pasaulyje būna  bankomatuose, prie tualetų, liftuose ir kitur. Brailio raštas šiose vietose visada atrodo gražiai, ar ne? Jis telpa ant mygtukų, gražiai atrodo po užrašais „Vyrai“ ir „Moterys“ ant tualeto durų. Vadinasi, Brailio raštas puikiai atrodys ir ant jūsų reginčiųjų raštu išspausdintinos medžiagos, ar ne? 
Na, ne visai taip.
Brailio raštas yra didelis. Aš noriu pasakyti, kad tikrai didelis. Tiesą sakant, nemažai žmonių nustemba, supratę, kiek Brailio raštas užima vietos. Daugelis mano, kad jis užima tiek pat vietos, kiek ir paprastas tekstas, arba kad jis puikiai tilps tam tikrame plote. Bet Brailio raštas yra DIDELIS. Iš tikrųjų jis beveik atitinka „Arial“ 29 pt šriftą. Štai kodėl tik tam tikras Brailio simbolių skaičius gali tilpti ant vizitinės kortelės, arba kodėl jūsų vieno puslapio dokumentas pavirsta 3 puslapiais Brailio raštu.

Things To Know Before Making Your Documents Accessible [interaktyvus]; prieiga per:
Parengė Audronė Gendvilienė







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą