Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-05-28

Socialinio darbuotojo pagalba artimiesiems

Alyssia Lohner, Šveicarijos globos namų asociacijos komunikacijos specialistė, pasakoja, kokios pagalbos artimiesiems reikia, kai jų šeimos narys vyresniame amžiuje netenka regos.
Koks socialinio darbuotojo vaidmuo?
Pirmiausia socialinis darbuotojas  atsako į artimiesiems rūpimus klausimus, papasakoja, su kokiais sunkumais kasdieniame gyvenime gali susidurti regos problemų turintis jų šeimos narys. Pataria, kaip reikėtų pritaikyti butą, kad neregiui būtų patogiau gyventi. Vėliau artimuosius ir regos sutrikimų turintį asmenį nukreipia konsultuotis pas ergoterapeutą ir mobilumo trenerį. Paaiškina, kad ir regos problemų turintis asmuo gali savarankiškai judėti, atlikti įvairius namų ruošos darbus. Galiausiai išsiaiškina, kokia pagalba ir priemonės dar galėtų būti skiriamos ir kokius sprendimus reikėtų priimti.
Kaip į pagalbos procesą įtraukiami artimieji?
Visų pirma, tenka išsiaiškinti, kokie santykiai yra tarp regos problemų turinčio asmens ir jo artimųjų. Tai labai svarbu nustatant ribas abiem pusėms. Pavyzdžiui, prieš patikėdami maisto produktų parūpinimą vienam iš artimųjų, privalome išsiaiškinti, ar tai jam nebus per sunku. Taip pat silpną regą turintį asmenį reikia informuoti, kokia pagalba jam gali būti skiriama, gal jam reikėtų institucijų, savanorių pagalbos ar tiflopriemonių, kurios palengvintų gyvenimą. Kai artimieji įsitraukia į procesą, dirbame kartu, kad būtų suteikta pagalba ir išsaugota pusiausvyra tarp priklausomybės ir autonomijos, kad būtų abipusis pasitikėjimas ir pusiausvyra tarp veiklų ir ribų. 
Kaip artimiesiems išvengti per didelio krūvio?
Dažniausiai artimieji sau prisiima labai daug pareigų, pervargsta ir nenori kai kurių darbų patikėti kitiems. Socialinis darbuotojas turi operatyviai reaguoti į tokią situaciją, nes privalo abiem pusėms suteikti pagalbą. Kartais artimuosius tenka įtikinėti, kad, nepaisant silpnos regos, asmuo tam tikrus darbus gali atlikti pats. Ieškant pusiausvyros gali būti įvairių sprendimų, kartais tenka išbandyti keletą skirtingų, kol randamas labiausiai konkrečiu atveju tinkantis variantas.
Parengė Ina Praprovienė
Wenn die Angehörigen erschöpft sind. [interakryvus] [2018-03-26]. Prieiga per internetą: <http://www.tactuel.ch/wenn-die-angehoerigen-erschoepft-sind/>

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą