Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-05-07

Nauja knyga apie regos problemas vyresniame amžiuje

2018 m. Šveicarijoje išleista autorių Carsten Bender ir Marion Schnurnberger knyga „Zwischen Sehen und Nicht-Sehen: Eine wahrnehmungs- und lebensweltanalytische Ethnographie zur Situation von Menschen mit Sehbeeinträchtigung im Alter“ (liet. „Tarp matymo ir nematymo: vyresnio amžiaus regos sutrikimų turinčių žmonių suvokimo ir gyvenimo situacijos analitinė etnografija)


Nuotr. https://www.beltz.de/fileadmin/beltz/leseproben/978-3-7799-3745-6.pdf



Hermeneutinio tyrimo proceso metu tipologiškai atkuriamos įvairios vizualaus suvokimo situacijos, pasitaikančios sutrikus regai vyresniame amžiuje. Akivaizdu, kad konkrečioje suvokimo situacijoje atsispindi ir tam tikra socialinė patirtis. Lyginant atkuriamus tipinius atvejus,  pirmiausia vertinama suvokimo, judėjimo ir regimosios atminties sąveikos analizė, prie jų prijungiant besikeičiančių struktūrų suvokimo patirties ir socialinės patirties analizes.
Visi besidomintys silpnos regos klausimais ir problemomis vyresniame amžiuje knygoje ras naudingų patarimų ir ne vien iš medicinos (oftalmologijos) arba optikos srities, bet ir iš socialinės: kaip suvokiama tam tikroje socialinėje aplinkoje ir kaip tai susiję su gyvenimo patirtimi, regimąja atmintimi.  Šios knygos nebūtina skaityti nuosekliai, galima skaityti peršokant nuo vienos vietos į kitą. Tačiau ir taip skaitant  jus sudomins vienas arba kitas įdomus aspektas,  pavyzdžiui, vyresnio amžiaus regos sutrikimų turinčių žmonių suskirstymas į 4 tipus ne pagal tai, kiek jie mato, o pagal tai, ką šie žmonės nori veikti ir kaip jiems padeda suvokimas. 
ISBN 978-3-7799-3745-6. 244 puslapiai. Kaina 34,95 eurai.

Parengė Ina Praprovienė
Carsten Bender, Marion Schnurnberger. Zwischen Sehen und Nicht-Sehen : Eine wahrnehmungs- und lebensweltanalytische Ethnographie zur Situation von Menschen mit Sehbeeinträchtigung im Alter [interaktyvus] [ 2018-03-26]. Prieiga per internetą: http://www.tactuel.ch/fachliteratur

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą