Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-05-07

Būsimų neregių tėvų džiaugsmui – 3D ultragarso modeliai

Nuotraukoje -  Paula Silveira ir Alvaro Zermiani su 3D kūdikiu
Nuotraukoje -  Ana Paula Silveira ir Alvaro Zermiani su 3D kūdikiu
Straipsnyje pranešama, kad Brazilijoje, vienoje Rio de Žaneiro ginekologijos klinikoje, 3D spausdintuvu spausdinami kūdikiai, remiantis ultragarsinėmis nuotraukomis. Taip daryti sumanė gydytojas Heronas Werneris. Savo akloms pacientėms jis gamina ultragarsines jų kūdikių 3D modelius. Ponia Ana Paula Silveira ir jos vyras Alvaro Zermiani, abu esantys akli, buvo sužavėti galimybės paliesti dar negimusį savo kūdikį. 


     „Negalime apsakyti, ką jautėme, paėmę į rankas mažutėlį 12 savaičių embrioną, – prisipažino ponia Silveira. – O galėdami sekti sūnaus vystymąsi, ypač kai gavome antrą modelį ir jau galėjome apčiuopti veido bruožus, supratome, kad sūnus ne tik auga sveikas, bet ir pajutome tikrą kontaktą su juo, užsimezgė stiprus tarpusavio ryšys.“
     „Kai ultragarsiniai tyrimai tapo labai tikslūs ir kai atsirado 3D spausdinimas, supratau, kad galima praturtinti kūdikio besilaukiančių moterų patirtį“, – sakė dr. Werneris.
     Jis nusprendė po kiekvieno patikrinimo ultragarsu išspausdinti nuotraukas trimačiu būdu. Akli tėvai su džiaugsmu stebi, kaip keičiasi jų kūdikis.
     Dr. Werneris sakė, kad jį įkvėpė tai, kad Rio de Žaneiro nacionalinis muziejus, kaip daugelis pasaulio muziejų, naudoja kompiuterinę tomografiją skaitmeninėms eksponatų nuotraukoms rengti. Jam kilo mintis pabandyti iš medicininių atvaizdų 3D būdu pradėti spausdinti embrionus. Gydytojas teigia, kad 3D modeliai dar naudingi tuo, kad padeda psichologiškai parengti aklus tėvus, kai reikia pranešti apie apsigimimus.

Brazilian Obstetrician 3D Prints Ultrasound Models for Visually Impaired Parents-to-Be [interaktyvus] Prieiga per:

https://3dprint.com/169322/ultrasounds-for-visually-impaired/ [žiūrėta 2018-04-30]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą