Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-05-28

Kaip akli žmonės supranta, kokia jų seksualinė orientacija?


Aklų žmonių nuomonės apie tai, kaip jie suprato, kad jų seksualinė orientacija šiek tiek kitokia nei daugumos ir kas lemia žmogaus patrauklumą. Tinklaraštininkė vardu Vicky Prest rašo: „Mano draugė akla nuo gimimo. Ji lesbietė. Jos odos spalva balta, bet ją baisiai traukia juodaodės merginos, ir ypač ją žavi Beyonce. Dainininkės nuotraukomis ji nukabinusi visą sieną. Dabar mano draugė yra ištekėjusi už nuostabios moters ir yra labai laiminga. Toliau ji apmąsto, kad žmonės mus traukia ne dėl savo išvaizdos, bet dėl asmenybės bruožų, o kadangi neregiams išvaizda nesvarbi, asmenybę atskleidžia balsas, jo tembras. Vicky Prest prisimena kare sužalotą vyrą vardu Simon Weston, kuris labai stipriai apdegė veidą per karo veiksmus Folklendų salose, galima sakyti, jis neteko veido bruožų. Vis dėlto jis vedė ir susilaukė vaikų, nors nebuvo „geros išvaizdos“ klasikine prasme: jo veidas buvo baisiai randuotas. Vicky Prest prisimena, kai dar buvo maža, per televiziją matė tą vyrą su žmona televizijos laidoje. Jo žmona pasakė, kad vyro randų ji nepastebi. Ji mato nuostabų, seksualų, patrauklų vyrą. Taigi kyla klausimas: kas tada yra patrauklumas? Ar tai lemia akys, ar odos spalva, ar visas žmogus, koks jis yra, svarsto tinklaraštininkė.
     Tarkime, vaikas apako penkerių metų, kai jo organizmas dar negamino lytinių hormonų ir jis dar neturėjo seksualinio potraukio, taigi ar toks vaikas po kurio laiko atsimins, kaip jam kadaise atrodė gražūs žmonės? O gal tam tikri žmonės jį trauks dėl kitų priežasčių?
     Seksualinę orientaciją lemia šis tas daugiau, nei potraukis tam tikros išvaizdos žmonėms, mano kiti autoriai. Tai lemia žmogaus asmenybė, kaip jūs jaučiatės šalia jų. Lemia nenusakomi kūno kalbos dalykai, dėl kurių  tam tikrus žmones imate mėgti, dėl kurių jie jus traukia, nepriklausomai nuo lyties.

[How do blind people discover their sexual orientation? [interaktyvus] Prieiga per:

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą