Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-05-10

Ar išmanieji namai bus patogūs ir neregiams?


Firmos „digitalSTROM“ elektros  linijų valdymo elementai naudojami  namų elektros prietaisams į bendrą tinklą sujungti. Šveicarijos centrinės aklųjų draugijos (SZBLIND)  tiflopriemonių komisija domėjosi, ar šis  puikus išradimas ateityje taps pagalbinine priemone neregiams, ir apsilankė firmos „digitalSTROM“ salone Šlyrene. Suskambus žadintuvui prasideda rytinė rutina. Jei namai įrengti šiuolaikiškai, yra išmanieji, pradedamas šildyti vonios kambarys, įsijungia apšvietimas, įsijungia kavos virimo aparatas, radijas ima transliuoti nustatytos radijo stoties laidas. Visi elektriniai prietaisai ir apšvietimas  „digitalSTROM“ gaminamais komponentais yra sujungti su kokia nors garsu valdoma sistema, pavyzdžiui, „Amazonׅ“ firmos prietaisu „Alexa“ arba „Apple“ programėle „Siri“. Vartotojui balsu ištarus komandą, be jokių mygtukų, liečiamųjų ekranų, įsijungia apšvietimas, virtuvės prietaisai, šildymas, užsitraukia žaliuzės ir kt.  
Jei regintiesiems technikos naujovės labai patogios, neregiams jos dažnai sukelia įvairiausių sunkumų.  Daugelis naujausių buitinių prietaisų valdomi liečiamaisiais ekranais ir akliesiems sunku ir nepatogu jais naudotis. 
Firmos „digitalSTROM“ produktų vadybininkas Corlel Durerr gyvai demonstruoja, kaip balso  komandomis yra valdomi buitiniai prietaisai. Ištarus žodžius „Noriu pusryčiauti“ įrenginys „Alexa“ atsako „Vykdoma“, virtuvėje įsijungia elektrinis virdulys ir kepimo krosnelė, kurioje bus kepami kruasanai. Cornel Durrer aiškina, kad į bendrą tinklą gali būti sujungti visi buitiniai namų prietaisai, apšvietimas, šildymas. Šiuo metu prie jų firmos gaminamų komponentų galima prijungti tik partnerių „V-Zug“ ir „Siemens“ buitinius prietaisus. Ištarus komandą „Aš išeinu“ arba paspaudus prie lauko durų esantį mygtuką, automatiškai bus išjungti visi elektriniai namų prietaisai, nebereikės patiems tikrinti, ar viskas išjungta, ir galėsite ramiai išeiti iš namų.
Jau dabar kai kurie firmos „digitalSTROM“ gaminami komponentai galėtų būti puiki pagalba silpnaregiams ir neregiams, nors šiuo metu vieno išmaniojo kambario įrengimas kainuotų apie 1200–1500 Šveicarijos frankų, neįskaitant atskirų prietaisų kainos, pavyzdžiui, balsu valdomos „Dornbracht“ firmos dušas kainuotų 14000–15000 Šveicarijos frankų. Šveicarijos centrinės aklųjų  draugijos tiflopriemonių komisijos prezidentas Christian Hugentobler  tikisi, kad išmaniosios technologijos ateityje labai palengvins silpnaregių ir neregių buitį.
Parengė Ina Praprovienė
Gipfeli aufbacken per sprachbefehl. [interaktyvus] [2018-04-09]. Prieiga per internetą:   <http://www.tactuel.ch/gipfeli-aufbacken-per-sprachbefehl/>

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą