Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-05-23

Elektroninė Brailio rašto skaityklė „Bristol Braille Canute“

Jungtinėje Karalystėje registruotos įmonės „Bristol Braille Technology“ (liet. „Bristolio Brailio technologijos“) atstovas rašo, kad jau beveik baigta kurti elektroninė Brailio rašto skaityklė „Bristol Braille Canute“, pavadinta XI amžiuje gyvenusio ir Britaniją valdžiusio Danijos karaliaus Kanuto vardu. Darbas prasidėjo prieš penkerius metus. El. skaityklė turi 360 Brailio langelių, tad šio prietaiso negalima vadinti įprasta Brailio eilute, o greičiau Brailio puslapiu. Prietaisas skirtas pedagogams, mokiniams, studentams. Šis akliesiems skirtas skaitymo prietaisas pristatomas kaip pirmoji pasaulyje daugiaeilė Brailio rašto skaityklė. Teigiama, kad kuriant prietaisą buvo daug darbo, bet daug padėjo aklųjų bendruomenė, kurios atstovai aktyviai dalyvavo procese. Pasiūlymus teikė Brailio rašto vartotojai – pradedant mokiniais ir baigiant pensininkais. Šiuo metu vyksta paskutinis – testavimo – etapas, o 2018 metų pabaigoje, tikimasi, bus pristatytas pirmasis modelis. Kūrėjai mano, kad tai bus vartotojams įperkamas prietaisas, nebrangesnis už naujausio modelio „iPhone“ telefonus.


Bristol Braille Canute
Bristol Braille Canute



     „Canute“ nepakeis dabartinių Brailio eilučių, turinčių tik vieną eilutę. Bet Brailio ekranu prietaiso taip pat negalima vadinti. Tiesiog juo bus galima skaityti, gauti kitokią informaciją. Rašyti jis nėra skirtas. Failai įkeliami per USB arba SD kortelę. Į Brailio raštą failai konvertuojami specialia programine įranga, pavyzdžiui, „Duxbury DBT“ arba nemokama „RoboBraille“ paslauga.  

Bristol Braille Canute by Liam Smyth, Bristol Braille Technology
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą