Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-07-19

Kurčneregiui alpinistui aukščiausia riba – dangus

Regos ir klausos praradimo derinys yra dažnesnis nei manoma: Jungtinėje Karalystėje gyvena apie 394 000 kurčneregių. „Deafblind Awareness“ savaitės metu, kuri vyko 2017 m. birželio 26 d. – liepos 2 d., buvo siekiama supažindinti visuomenę su tokiais žmonėmis, tarp kurių yra ir Jonas Čerčiris (John Chrurcher) iš Birmingemo. Jis gimė su 50 proc. klausos likučiu, o paauglystėje jam buvo diagnozuotas dar ir Ašerio sindromas. Rega pamažu vis blogėjo, kol liko tik trijų procentų regos likutis. Vyras naudojasi dviem klausos aparatais, be to, vadovaujasi reginčio vedlio komandomis bei skaitmenine orientavimosi įranga, taip pat turi šunį vedlį, daugybę jam sutinkančių pagelbėti draugų bei šeimos narių. Bet pasak Jono, jis nenori, kad fizinė būklė jam trukdytų sportuoti. Jam labai pasisekė, nes turi regintį vadovą, gyvenantį netoliese, su kuriuo kartu kartą per savaitę išeina pabėgioti.

Johnas Churcheris, kurčneregys alpinistas
Johnas Churcheris kalnų fone




     2010 m. draugas jį atsivedė jį alpinistų klubą, ir Jono pasaulis pasikeitė visiems laikams. „Iš pat pradžių pamėgau šį sportą! Aš iš karto panorau visko išmokti. Mane pakvietė prisijungti prie Didžiosios Britanijos Neįgalių alpinistų komandos, – džiaugėsi Jonas. – Aš kopiu į kalnus su reginčiu vadovu, kuris pateikia visą informaciją apie maršrutą. Jis apibūdina kablių ir uolos atsikišimų, už kurių galima nusitverti,  padėtį, pasitelkdamas laikrodžio ciferblatą ... Kadangi aš dėviu du klausos aparatus, galiu naudotis radijo mikrofonu, kad išgirsčiau, ką vadovas man sako", – pasakojo  jis.  2015 m. Jonas įgyvendino seną svajonę, kokios neįsivaizdavo kada nors įgyvendinsiąs – tapo pirmu aklu asmeniu, užkopusiu į Šveicarijos Eigerio viršukalnę, kurios aukštis siekia 3 970 metrų  virš jūros lygio. Jonas sakė, kad užkopęs jautėsi „visapusiškai pakylėtas“. Jam patiko ne tik įkopimas, bet ir visas projektas, įskaitant pagalbininkų, finansavimo ir įrangos telkimą. Ne pelno organizacija  „Deafblind UK“ jam padeda tuo, kad suranda savanorį, kuris jį vežioja į laipiojimo centrus, užtikrina saugą jam laipiojant (laiko virvės galą) ir padeda kaip regintis vedlys.



Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą