Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-07-11

Bendravimo su neregiais etiketas: šeši būdai būti maloniam

Nėra jokių „slaptų“ bendravimo su neregiais taisyklių. Jie tiesiog nori būti laikomi tokiais pačiais, kaip ir visi kiti. Nori, kad elgtumėmės mandagiai ir pagarbiai. Taigi atsipalaiduokite ir elkitės natūraliai. Tiesiog turėkite omenyje tai, kad jūs galite matyti, o jie ne. Čia pateikiami šeši patarimai, padėsiantys bendravimą su neregiais padaryti paprastesnį, tačiau taip pat ir pagarbų.

Piešinys. Neregys vaikinas tamsiais akiniais įsikibęs į jį lydinčios merginos ranką.
www.guidedogs.org.uk



1. Jei manote, kad neregiui reika pagalbos, pirmiausia paklauskite. Jums nebūtų labai malonu, jei kažkas netikėtai sugriebtų jums už rankos ir imtų tempti. O juk neregys net ir nemato jūsų. Paklausę, ar jam reikia pagalbos, jūs suteikiate asmeniui galimybę pasakyti „Taip, prašau“ arba „Ne, ačiū“.

 2. Jei jūsų pagalba neregiui yra priimtina, leiskite jam įsikibti jums į parankę virš alkūnės. Tai padės nematančiam asmeniui jausti jūsų judesius.

3. Jei matote aklą ar silpnaregį žmogų, kuris susiduria su pavojumi, būkite ramus ir aiškiai apie pavojų perspėkite. Kalbėkite konkrečiai, pvz., „Priešais jus yra laiptai“ arba „Durys priešais jus uždarytos“, o ne „Atsargiai!“ Taip pat vartokite žodžius, nurodančius kryptį, pvz., „Į kairę“ arba „Tiesiai už jūsų“, o ne „Čia“. Pagalvokite apie tai, kokią informaciją norėtumėte gauti, jei negalėtumėte matyti.

4. Prisistatykite, kai įeinate į kambarį, kuriame yra neregys. Net jei asmuo prieš tai su jumis susipažino, jis gali neatpažinti jūsų balso. Kalbėdami grupėje, į neregį kreipkitės vardu, kad jis žinotų, jog tuo metu yra kalbamasi su juo. Išeidami iš patalpos taip pat informuokite neregį, kad jis netęstų pokalbio tuščiame kambaryje.

5. Nekalbinkite ir neglostykite šunų vedlių. Jie nėra naminiai gyvūnėliai. Šie šunys yra užsiėmę, koncentruodami savo dėmesį į šeimininką ir saugodami jį. Jei atitrauksite šunų vedlių dėmesį, jų šeimininkams gali kilti pavojus.

6. Vartokite „pirmiausia žmogus“ kalbą. Niekas nenori būti vertinamas, kaip kitoks. Geriau ir tiksliau sakyti „žmogus, turintis regos sutrikimų“, o ne „aklas žmogus“. Pirmiausia mes esame žmonės.

Supratimas ir jautrumas visada labai padeda. Remdamiesi šiais patarimais, pamatysite, kad bendrauti yra lengva. Nesvarbu, kad vienas iš jūsų gali matyti, o kitas ne.

Parengė Dalia Balčytytė

S. Cloutier. Blind Etiquette: six ways to be gracious around people with visual impairments; [interaktyvus]; [žiūrėta 2017.07.10]. Prieiga per: http://www.perkins.org/stories/blind-etiquette-six-ways-to-be-gracious-around-people-with-visual-impairments




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą