Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-07-19

Keli patarimai, kaip silpnaregiams pritaikyti butą

Kontrastingų spalvų baldai, interjero detalės ir tinkamas apšvietimas padės silpnaregiams greičiau, saugiau ir patogiau orientuotis bute. Pateikiame jums keletą  patarimų iš Richardʼo Schmidtʼo knygelės „Patarimai, kaip sutvarkyti butą silpnaregiams ir akliesiems“ („Wohnberatung für Sehbehinderte und Blinde“)

Prieiga per: http://www.gettyimages.co.uk

Stalų, darbo paviršių ir lentynų kraštus pažymėkite ryškiomis juostomis, kad jie išsiskirtų iš bendros aplinkos. Pirkdami naujus virtuvės baldus ieškokite baldų ryškiais kraštais.
Rankenėles rinkitės kontrastingų spalvų arba iš blizgių medžiagų.
Spintų duris, durų staktas, kambario duris, palanges, šiukšliadėžes ir pan. pasirinkite kontrastingų spalvų arba dekoruokite ryškiomis juostomis, kad būtų aiškiai matomos. 
Stiklines duris pažymėkite kontrastingomis juostomis. Dekoratyvius kontrastingus elementus galima pritvirtinti magnetais.
Šviesą atspindintys paviršiai gali dirginti akis. Jei esate jautrūs atspindžiams ir akinimui, vertėtų rinktis neblizgančius baldus, grindų paviršius ir indus; nereikėtų naudoti baltų stalviršių, baltų staltiesių, baltų  indų ir kt.
Stalui serviruoti rinkitės skirtingų spalvų staltieses, servetėles, indus, stalo įrankius su spalvotomis rankenėlėmis. 
Užuolaidas, pagalvėles, rankšluosčius pasirinkite skirtingų, kontrastingų spalvų, kad jie būtų kaip akcentai, padedantys orientuotis aplinkoje.
Patalpoje geriau orientuotis padės neakinantis, į tam tikrą objektą nukreiptas apšvietimas.
Halogeninės lemputės tinka ne visur, nes jos išskiria šilumą, jų nereikėtų tvirtinti pakabinamų spintelių apačioje, nes galite nusideginti pirštus.
LED šviestuvai idealiai tinka kabinti ne tik po virtuvės spintelėmis: juos patogu pritvirtinti su dvipuse lipnia juosta.
LED lemputės tinka spintoms, tamsiems kampams apšviesti, jos neakina ir neskleidžia šilumos. Jas galima tvirtinti prie įvairių spintų sienelių. Įrengus tokį apšvietimą prie durų arba spintoje galima suderinti, kad palietus durų rankeną automatiškai įsijungtų apšvietimas.
„Šviesos tuneliu“ puikiai galima vieną nuo kitos atskirti spinteles, elektros prietaisus, patogiai apšviesti virtuvę. 
Parengė Ina Praprovienė
Alltagstricks: Haushalt und Küche [interaktyvus]. 2017 [žiūrėta 2017-07-11]. Prieiga per internetą: http://www.dbsv.org/alltagstricks-haushalt.html

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą