Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-07-25

Kaip patogiau vartoti vaistus, kontroliuoti sveikatos būklę?

Medikamentų rūšiavimas ir dozavimas
Akliesiems ir silpnaregiams sunkiau rūšiuoti ir dozuoti tabletes. Ant daugelio medikamentų pakuočių yra užrašai Brailio raštu, bet jeigu jų vis dėlto nėra, rūšiuoti ir dozuoti reikia kitais būdais.
Medikamentus galima pažymėti elektroninėmis etiketėmis ir jas perskaityti tifopriemonėmis „Penny Talks“ arba „Penfriend“. Prilietę prietaisą prie „garsinės etiketės“ išgirsite garsinę informaciją. Šiais prietaisais paprasta naudotis, juos galima panaudoti ir kitiems tikslams. Galima įgarsinti ir informaciją apie reikalingą vaisto dozę ir vartojimo laiką. Daugelio medikamentų pakuotės turi ir brūkšninį kodą, kurį galima perskaityti su brūkšninio kodo skaitytuvu.



Medikamentus paskirstyti ir laikyti patogu specialiuose tablečių dėkluose. Šie dėklai paprastai turi 7 dėžutes, skirtas kiekvienai savaitės dienai, su dienų pavadinimų užrašais. Kiekvienoje dėžutėje yra 4 skyreliai tabletėms, skirtoms išgerti ryte, per pietus, vakare ir prieš miegą. Išgėrus vienos dienos vaistus, dėžutę galima ištraukti iš dėklo. Tokias dėžutes patogu pasiimti į kelionę. Dėžučių galima nusipirkti vaistinėse, jos būna ir su užrašais Brailio raštu.
Kartais sunku padalyti tabletes, tada galite pasinaudoti tablečių dalijimo priemone. Tai maždaug degtukų dėžutės dydžio dėželė, kurios dangtelyje įtaisytas peiliukas, kuris, uždarant dėželę, padalija tabletę.
Kas nenori arba negali praryti tablečių, gali jas susmulkinti su tablečių smulkintuvu į miltelius. Smulkintuvą galima įsigyti vaistinėje.
Labai sunku dozuoti skystus medikamentus. Nors dažnai pakuotėje būna įdėtas dozavimo šaukštelis ar specialus dozavimo indelis, užrašai ant jų  būna labai smulkiu šriftu, sunku įpilti skystį jo neišliejus. Šiam tikslui patogu naudoti dozuojantį švirkštą. Jų būna skirtingų talpų, galima pasirinkti skirtingo dydžio ir vaistus įšvirkšti tiesiai į burną ar stiklinę. Jų galima įsigyti vaistinėse.
Kai kurie aklieji ir silpnaregiai privalo reguliariai lašinti akių lašus. Nepatogu arba net pavojinga lašinti lašus iš ampulės ar flakonėlio. Vaistinėse galima įsigyti specialių lašintuvą akių lašams lašinti.

Sveikatos būklės kontrolė
Kūno temperatūrą patogu matuoti „kalbančiu“ termometru. Parduodami „kalbantys“ termometrai, kuriais temperatūrą galima matuoti pažastyje, prilietus prie kaktos arba po liežuviu. Prietaisai įjungiami mygtuku, signalas praneša, kada prietaisas jau pasiruošęs matuoti temperatūrą, ją pamatavus balsu pateikiama informacija.
Galima įsigyti „kalbančių“ svarstyklių, kraujospūdžio matuoklių, cukraus kiekio kraujyje nustatymo aparatų.

Parengė Ina Praprovienė

Katja  Köhn. Kleine Gesundheitshelfer . „Sichtweisen“, Ausgabe 6/2017  [interaktyvus];  [žiūrėta 2017-07-13]. Prieiga per internetą: <http://www.dbsv.org/leseprobe.html>

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą