Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-07-25

Kartu geriau: 4 patarimai, kaip lydėti neregį


Vaikščiojimas yra puiki veikla daugeliui žmonių, taip pat ir turintiems regos negalią. Daugumai labiau patinka ilgi pasivakščiojimai, nei trumpi bėgimai. Jei esate neregys ir norėtumėte išeiti ilgai pasivaikščioti, pajusti saulės šilumą ant veido ir jaustis sveikesnis bei aktyvesnis, galbūt norėsite, kad su jumis eitų regintis palydovas. Suprantama, kad palydovo reikia ne visiems : daug neregių turi savo žinomus maršrutus ir puikai orientuojasi vieni. Bet jei norite aplankyti naujas vietas, visada galite paprašyti matančio draugo ar šeimos nario pagalbos.
Turbūt manote, kad būti neregio palydovu yra visiškai paprasta. Tiesiog čiumpi už rankos ir vedi. Patikėkite, yra ne visai taip. Galite pasijusti nepatogiai ir netgi gaiėlėtis dėl tokio savo požiūrio.
Žvelgiant iš neregio perspektyvos, yra 4 paprasti patarimai, kurie padės jums būti puikiu neregio palydovu ir mėgautis pasivaikščiojimu drauge.

Prieiga per: www.girlgoneblind.com


1.      Išsiaiškinkite, kokį regos likutį turi silpnaregis, kurį lydite. Jeigu jūsų lydimas žmogus nėra visiškai aklas, nebijokite jo paprašyti paaiškinti, kiek jis mato. Tai labai naudinga, nes padeda suprasti, ar lydimasis bent truputį mato. Dauguma silpnaregių turi didesnį ar mažesnį regos likutį. Pavyzdžiui, jie gali matyti kontrastą arba žmonių ir aplinkui esančių objektų formas. Jie gali turėti tik tam tikrą periferinę ar centrinę regą arba apskritai jos neturėti. Vaikščiojant ir bendraujant jums bus naudinga atsižvelgti į lydimojo regos lygį.

2.      Išbandyke virvutę. Tai gali pasirodyti keista, bet kodėl nepamėginus! Virvutė gali būti vertingas „įrankis“, laikomas tarp palydovo ir neregio. Tai padeda neregiui jaustis saugiai, nes jis jaučia palydovo judesius. Išmėginkite įvairius „susijungimo“ vienas su kitu būdus. Galite naudoti įvairaus tipo ir spalvų virvutes ar dirželius. Išsiaiškinkite, kokia medžiaga ir ilgis geriausiai tinka jums ir jūsų lydimam neregiui. Daugiau kūrybiškumo ir spalvingumo!

3.      Apibūdinkite vietovę. Komunikacija yra tikrai svarbi. Jūs turite būti geras kalbėtojas, kad būtumėte sėkmingas neregio palydovas. Jums reikės apgalvoti žodžius ir pasakymus, kuriuos vartosite norėdami apibūdinti vietovę ir kliūtis. Pavyzdžiui, prasilenkiant su bėgikais, dviratininkais ar lakstančiais vaikais. Su savo lydimu asmeniu galite aptarti vartosimus žodžius ir jų reikšmes  arba vartoti tokius, kaip nelygus, slenkstis, uolėtas, įkalnė, nuokalnė, suk į dešinę, suk į kairę, medžių šakos virš galvos. Tiesiog apibūdinkite situacijas aiškiai, paprastai ir iš anksto.

4.      Nesijaudinkite, jei nesijaučiate tinkamas. Neprivalote sakyti „taip“, paprašyti būti palydovais. Jei nesijaučiate gerai, tuomet lydėti nesiimkite. Neregiai nenorėtų jaustis nesaugiai vien dėl to, kad jūs neišdrįsote pasakyti „ne“. Galite pasiūlyti savo pagalbą, kai būsite pasirengę!


Prieiga per: www.girlgoneblind.com
Parengė Dalia Balčytytė

M.JOHSON. Together is better – 4 tips for Guiding blind Walkers [interaktyvus]; [žiūrėta 2017.07.24]. Prieiga per: http://www.girlgoneblind.com/together-is-better-4-tips-for-guiding-blind-walkers/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą