Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-07-21

Ką restoranams ir kavinėms derėtų žinoti apie regos negalią turinčius žmones?

Kaip pasiekti geresnių rezultatų naudojant akliesiems patogesnius 
aptarnavimo modelius.

Kai einame vakarieniauti, be trikdžių vartyti meniu norime visi: ar esame grupėje, ar nusprendėme pavakarieniauti vieni. Kai kurie restoranai atviri visiems savo svečiams, pateikdami meniu Brailio raštu ir padidintu šriftu. Tai leidžia visiems svečiams pasinaudoti tomis pačiomis maitinimo paslaugomis ir būti vienodai aptarnaujamiems užsakant maistą. Tačiau yra ir keletas kitų dalykų, kuriuos galima padaryti, kad visi svečiai galėtų naudotis išskirtinėmis paslaugomis, ypač tie, kurie turi regos sutrikimų. Jei dirbate maitinimo paslaugų srityje, raginame perskaityti šiuos patarimus ir pasidalyti jais su kolegomis.
Jei jūsų aplinkoje yra aklas ar silpnaregis žmogus, jums komunikacija su akluoju neatrodo kažkas nepaprasto. Praleisdami su juo vis daugiau laiko, jūs žinote, kaip elgtis, ir gyvenimas vyksta taip, kaip ir kiekvienoje šeimoje. Deja, kartais atrodo, kad visam likusiam pasauliui bendrauti su jūsų artimu akluoju yra pernelyg sunku.

Prieiga per: http://english.sina.com/sports/p/2008/0903/183804.html



Dalyvaudami mobilumo programose, įsimindami kelius iki vietų, kurias nori aplankyti, neregiai stengiasi atlikti viską patys. Net ir tai, kas juos gąsdina. Jie nelinkę prašyti ypatingos pagalbos. Jie netgi to nenori. Ko jie tikrai nori, tai to paties, ko ir kiekvienas iš mūsų – gyventi spalvingą ir pilnavertį gyvenimą.
Kai eina į susitikimą su draugais ar pasimatymą su savo simpatija, jie taip pat nori jaukiai pavakarieniauti. Taigi atsižvelgiant į tai, čia išdėstyta keletas dalykų, ir neregiai norėtų, kad restoranai tuos dalykus žinotų ir taip padėtų neregiams jaustis labiau įsitraukusiems į visuomenę.

Mieli restoranų savininkai ir kiti darbuotojai! Neregiai tikrai nori būti jūsų klientais ir jie labai džiaugiasi tais restoranais ir kavinėmis, kurie turi meniu Brailio raštu ir padidintu šriftu. Straipsnio autoriaus tėvas nuo pat gimimo yra visiškai aklas. Vieną kartą pietaudama jų šeima prisiminė kai kurias patirtis, taip pat ir nusivylimus. Tad nusprendė tuo pasidalyti. Manome, kad šie patarimai – puikus būdas padėti jums teikti dar geresnes paslaugas visiems be išimties svečiams ir matyti jų dėkingumą už jūsų dėmesį.
1. Supraskite, kad visi svečiai, nepriklausomai nuo jų negalios, paprastai gali kalbėti patys už save. Taigi kai ateina laikas užsisakyti, leiskite kiekvienam asmeniui užsisakyti pačiam. Jei kam nors reikia pagalbos, jis paprašys pats.
2. Deja, dažnai meniu Brailio raštu ar padidintu šriftu nėra. Paprastai tokiu atveju neregys paprašys pagalbos jį lydinčio asmens. Tačiau ką daryti, jei neregys vakarieniauja vienas? Viso meniu skaitymas gali užtrukti. Siūlome paklausti, kokio maisto jie norėtų (mėsos, žuvies, salotų). Tuomet bus lengviau pasirinkti. Taip pat pasiūlykite savo firminių patiekalų.
3. Tvarkingai paserviruotas stalas ir nepastebimas padavėjas paprastai reiškia aukštą aptarnavimo lygį. Tačiau akląjį ar silpnaregį paslaptingi ir tylūs padavėjo judesiai gali versti jaustis nepatogiai ir nesaugiai. Patartume visada prisitatyti ir žodžiu informuoti tokį svečią, kokius įrankius, indus ar maistą jūs padedate ar nuimate nuo stalo.

Prieiga per: http://www.tvm.com.mt/en/news/sliema-restaurant-creates-menu-for-the-visually-impaired/

Parengė Dalia Balčytytė

Things We Wish Restaurants Knew About Serving Guests With Blindness [interaktyvus]; [žiūrėta 2017.07.20]. Prieiga per:  https://brailleworks.com/7-things-serving-guests-blindness/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą