Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-04-18

Tikrinant regą galima aptikti pirmuosius demencijos požymius

Alzheimerio liga – 21-jo amžiaus rykštė, kurios kol kas medicina negali išgydyti. Vis dėlto manoma, kad pirmuosius Alzheimerio ligos požymius galima aptikti atliekant paprastą akių testą.  Taip teigiame pranešime, perskaitytame 2016 m. Toronte įvykusios Alzheimerio asociacijos tarptautinės konferencijos metu. Pasirodo, kad tarp tinklainės nervinio sluoksnio storio ir prastų pažintinių įgūdžių yra ryšys. Londono Morfildo akių ligoninės atliktame tyrime dalyvavo daugiau kaip 33 000 žmonių, kuriems buvo tikrinama atmintis: jie atliko atminties, reakcijos laiko ir mąstymo testus. Tie, kurių atminties testo rezultatai buvo prasti, turėjo ir gerokai plonesnį tinklainės nervinių ląstelių sluoksnį. Jį sudaro iš akies išeinančio optinio nervo skaidulos, per kurias regimoji informacija iš tinklainės pernešama į smegenis. Žmonėms senstant, šio sluoksnio storis plonėja. Todėl gali būti, kad po poros metų apsilankę pas akių gydytoją sužinosime ne tik koks mūsų regėjimas, bet ir ar nesergame Alzheimerio liga.


Eye tests could indicate early signs of dementia [interaktyvus]; prieiga per: http://www.rnib.org.uk/nb-online/eye-test-early-dementia (žiūrėta 2016-09-20).

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą