Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-04-18

Programėlė „Greta“ teikia džiaugsmo akliems ir silpnaregiams kino mėgėjams

Berlyne sukurta išmaniesiems telefonams skirta programėlė „Greta“ yra puiki pagalbininkė akliems ir silpnaregiams kino mėgėjams. Su „Greta“ galima žiūrėti filmus kino teatruose, įvairiose salėse ir net namuose naudojantis kompiuteriu ir skaitmeninio televizoriaus ekranu. Programėlė „Greta“ tinka išmaniesiems įrenginiams su operacinėmis sistemomis „iOS“ ir „Android“. „iOS“ operacinei sistemai skirtą programėlės versiją galima nemokamai atsisiųsti iš „App Store“, o „Android“ sistemai skirtą versiją taip pat nemokamai galima atsisiųsti iš „Google Play“. Šia programėle jau sėkmingai naudojasi  Vokietijos ir Šveicarijos neregiai.

Kaip garsinis filmų vaizdas patenka į programėlę „Greta“?
Pirmiausia garsinio vaizdavimo specialistai turi sukurti filmo garsinį vaizdą ir įkelti jį į programėlę. Vartotojas iš sąrašo išsirenka jam patikusį filmą ir parsisiunčia jo garsinį vaizdą į savo išmanųjį telefoną. Kurti garsinius vaizdus savo filmams suteikia galimybę tokie filmų kūrėjai ir platintojai kaip „Universal Pictures International“, „Warner Bros“, „20th Century Fox“, „Neue Visionen“, „Piffl Medien“, DCM, „Concorde“ ir kiti.
Kas nusprendžia, kokiems filmams bus kuriami garsiniai vaizdai?
Filmų kūrėjai ir platintojai patys nusprendžia, kokius filmus, kada ir kur rodys, ir kokius filmus bus galima žiūrėti su „Greta“. Jiems labai svarbi ir kiekvieno žiūrovo nuomonė, todėl jie laukia atsiliepimų, pageidavimų ir pasiūlymų.
Kas yra prieinama filmo versija?
Prieinama filmo versija – tai toks filmas, kurio neįgarsintos scenos yra komentuojamos balsu. Tokius filmus žiūrovai gali žiūrėti arba naudodamiesi specialia technika, kurią išsinuomoja kino teatre, arba tiesiog savo išmaniuoju telefonu, nešiojamu grotuvu („iPod“) arba  planšetiniu kompiuteriu.
Kas yra garsinis vaizdavimas?
Garsinis vaizdavimas yra trumpas ir konkretus regimų vaizdų – veikėjų išvaizdos, veiksmų, judėjimo būdo, krypties, gestų, mimikos, dramaturginės aplinkos ir jos pasikeitimų – pateikimas akliesiems tinkamu būdu. Garsiniai vaizdai pateikiami neįgarsintų filmo scenų metu ir padeda neregintiems žiūrovams geriau suprasti filmą.
Kaip naudotis „Greta“ kino salėje?
Įsijunkite programėlę „Greta“, iš pateikiamo sąrašo išsirinkite jus dominantį filmą ir parsisiųskite filmo garsinį vaizdą į savo įrenginį.
Kino salėje įsikiškite vieną ausinę į ausį ir įjunkite programėlę. Prasidėjus filmui programėlė automatiškai sinchroniškai pateiks garsinį vaizdą. Paleisti, sustabdyti ar sinchronizuoti garsinį vaizdą galima ir rankiniu būdu. Paprastai sinchronizuojama per 3–7 sekundes, esant labai triukšmingai aplinkai procesas gali užtrukti šiek tiek ilgiau. Geriausia naudotis „In-Ear“ ausinėmis, kurios tinka beveik visiems išmaniųjų telefonų modeliams.
Programėlės „Greta“ kūrėjai sieks, kad  visi Europoje rodomi filmai būtų rodomi su garsiniu vaizdu. Jie laukia žiūrovų pastabų ir pageidavimų, kokie filmai juos labiausiai domina, kokiems filmams reikėtų sukurti garsinį vaizdą, ir prašo išsakyti savo nuomonę.
Parengė Ina Praprovienė

http://www.gretaundstarks.de/greta [interaktyvus] [žiūrėta 2017-02-20]

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą