Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-08-29

Vaizdų vertimo paslauga JAV akliesiems

JAV aklųjų organizacijos žurnale „Braille Monitor“ neregys Michaelis Hingsonas rašo, kad dalyvavo testuojant labai naujovišką aklųjų orientavimuisi aplinkoje pagerinti skirtą paslaugą, kuri, jo manymu, turės ne ką mažesnę reikšmę nei Rėjaus Kurcveilo 1976 m. sukurtas „reginčiųjų rašto skaitymo aparatas“, dabar žinomas kaip skeneris. 2015 m. pradžioje M. Hingsonas buvo pakviestas dalyvauti naujai įkurtos įmonės „Aira Tech Corp“ konsultacinėje komisijoje techniniais klausimais. Įmonė „Aira“ pradėjo teikti „vaizdų vertimo akliesiems“ paslaugą (angl. „visual interpreter for the blind“): vertėjai bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje suteikia akliesiems informaciją apie supančią aplinką. Įmonės „Aira“ sukurtos paslaugos principas toks: vartotojas užsideda nešiojamą įtaisą – akinius, kuriuose įmontuota didelės raiškos filmavimo kamera. Naudojantis akiniais galima prisijungti prie interneto per „Wi-Fi“ ir „Bluetooth“ jungtį. Sistema naudoja programėlę, kuri įdiegiama į „iPhone“ arba „Android“ išmanųjį telefoną.
Neregys vartotojas, norintis pasinaudoti vaizdų vertėjo paslaugomis, suaktyvina telefone įdiegtą programėlę, kuri savo ruožtu užmezga „Wi-Fi“ ryšį su ant galvos nešiojamu įtaisu. Tada, kai ryšys aktyvus, vartotojas telefono programėlėje paspaudžia mygtuką, kad „Aira“ prisijungtų prie interneto ir vertėjas matytų vaizdus, kurie transliuojami į aklojo akinius. Vertėjas – žmogus, sėdintis prie kompiuterio, gauna geografinę informaciją apie neregio buvimo vietą ir supančią aplinką. Su vertėju neregys bendrauja balsu per išmanųjį telefoną ir gali paprašyti visko, ko jam reikia. Vertėjas gali prisijungti prie interneto, peržiūrėti vartotojo aplinkos vaizdus ir pasinaudoti kitomis priemonėmis, kad atsakytų į vartotojo užklausą.
Vartotojas gali paprašyti ir paklausti bet ko, pradedant nuo pagalbos prašymo, pavyzdžiui, padėti surasti parduotuvėje kokią nors prekę ar susiorientuoti oro uoste, iki pagalbos surenkant įsigytą gaminį, pavyzdžiui, baldus. Vertėjai gali atsakyti į bet kokius klausimus ir išpildyti bet kokius prašymus, reikalingus padėti akliesiems susiorientuoti aplinkoje. Daugiau informacijos žr. https://aira.io/ – pamatysite, kaip neregys juda mieste, naudodamasis „Aira“ ir vertėjos pagalba.
Vienintelis „Aira“ paslaugos trūkumas yra tas, kad ji nepigi. Šiuo metu vartotojai gali rinktis iš dviejų planų. Už neribotą planą reikia mokėti 199 dolerius per mėnesį. Kitas planas kainuoja 129 dolerius per mėnesį, jis suteikia teisę naudotis sistema 8 valandas. 

Aira, the Next Technology Revolution in Devices for Blind People by Michael Hingson [interaktyvus] prieiga per: https://nfb.org/images/nfb/publications/bm/bm17/bm1704/bm170404.htm [žiūrėta 2017-08-07].

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą