Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-08-01

Septyni būdai, kaip lipdukai su iškilimais gali palengvinti neregio ir silpnaregio gyvenimą

Ar kada nors matėte, kaip neregys ar silpnaregis įjungia skalbimo mašiną tarsi be pastangų? Taip būna todėl, kad yra sukurta mobiliųjų programėlių neregio buičiai palengvinti. Bet šiandien norime pasidalyti informacija apie paprastesnį, tačiau labai naudingą įrankį, lengvinantį neregio ir silpnaregio gyvenimą. Tai – lipdukai su iškilimais (angl. bump dot).

Liečiamieji lipdukai

Lipdukai su iškilimais yra nebrangus būdas paversti jūsų namus ar biurą draugiškus neregiui ar silpnaregiui. Šie lipdukai yra įvairių dyžių, formų, tekstūrų ir spalvų. Jie gali būti pritaikyti įvairioms reikmėms: nuo buities iki pamokų mokyklose.


Norėdama pagelbėti visiems, kurie savo aplinkoje susiduria su aklaisiais ar silpnaregiais, autorė siūlo septynis būdus, kaip pritaikyti šiuos lipdukus.

1. Pritaikykite savo namų apyvokos prietaisams
Šiuos taškus galite klijuoti ant mikrobangų krosnelės, skalbyklės, indų plovyklės ar orkaitės, kad pažymėtumėte mygtukus, kuriuos dažniausiai spaudžiate. Tai leis neregiui ar silpnaregiui nebebijoti prietaisų namuose ir sutaupys laiko.

2. Naudokite pamokų metu
Šie lipdukai, juos tvirtinant prie lentos, gali puikiai pasitarnauti kaip liečiamųjų iliustracijų kontūras. Gali būti kaip papildoma ne tik teksto, bet ir lytėjimo priemonė pamokos neregiams ar silpnaregiams vaikams metu. Tai tikrai įtrauku.

3.  Užklijuokite taškus ant kompiuterio klaviatūros
Naudojantis klaviatūra nematant, kartais sunku susigaudyti. Užklijuokite lipdukus ant dažniausiai naudojamų klavišų. Taip lengviau juos rasite.

4. Atskirkite spalvas
Nematančiam ar labai silpnai matančiam žmogui neįmanoma atskirti spalvų be specialių žymų. Naudokitės lipdukų taškų kombinacijomis skirtingoms objektų spalvoms žymėti. Tai gali būti skirtingo dydžio, formos ar skaičių lipdukų kombinacijos.

5. Palengvinkite elektroninių prietaisų prieinamumą
Ant mygtukų neturinčio telefono paviršiaus užklijavus lipdukus nekils jokių rūpesčių renkant reikiamą telefono numerį.

6. Naudokite kaip etiketes buteliams ir kitoms talpykloms
Taškų išdėstymas pagal jūsų pasirinktą kombinaciją ant dušo želė, šampūno ir kondicionieriaus labai pagelbės prausiantis duše.

7. Naudokite skirtingus dydžius ir spalvas priklausomai nuo jūsų regos likučio
Visiškai akliems žmonėms spalvos neturi reikšmės. Jiems yra svarbios taškų kombinacijos ant įvairių buities prietaisų. Bet silpnaregiams skirtingų kontrastuojančių spalvų lipdukai gali būti dar viena papildoma pagalba.

Parengė Dalia Balčytytė
BORRELA MEGAN, LightHouse Life Hacks: 7 Ways the Bump Dot Can Make Your Life Easier, [interaktyvus]; [žiūrėta 2017.07.28]. Ptieiga per: http://lighthouse-sf.org/blog/better-living-through-stickers-7-ways-to-use-bump-dots-in-daily-life/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą