Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-03-02

Pirmasis pasaulyje išmanusis Brailio laikrodis prekybos vietas pasieks jau kovo mėnesį

Po trejų metų pakilimų ir nuosmukių, išmanusis Brailio laikrodis „Dot“ pagaliau nuo kovo mėnesio bus prekyboje.
Tai yra pirmasis pasaulyje išmanusis liečiamasis laikrodis, sukurtas neregiams ir silpnaregiams. Šis įrenginys leis vartotojams atsiliepti į skambučius, patikrinti pranešimus, laiką ir nustatyti žadintuvo signalą. Išmanusis laikrodis „Dot“ Bluetooth ryšiu sujungtas su kitais išmaniaisiais įrenginiais. Iki šiol daugumoje neregiams ir silpnaregiams skirtų laikrodžių svarbiausios buvo garso programos.

„Dot“ laikrodis
„Dot“ laikrodis


„Dot“ laikrodis turi dinamišką Brailio paviršių su  keturiais mažyčiais judančiais elementais, kurie rodo simbolius ekrane. Dėl vietos stokos „Dot“ laikrodis vienu metu gali parodyti tik keturis simbolius, todėl jis tikrai netinka ilgesniems tekstams.
Du šoniniai mygtukai vartotojams leidžia atsiliepti į skambučius ir siųsti paprastus atsakymus. Trečiasis, didesnis mygtukas veikia kaip nuotolinio valdymo pultelis, kuriuo galima valdyti prie laikrodžio prijungtus kitus įrenginius. „Dot“ laikrodis turi navigacijos funkciją, kuria naudojantis patenkama į „Google Maps“.
Akivaizdžiai daug pastangų buvo įdėta kuriant „Dot“ laikrodžio dizainą. Dėmesys buvo skiriamas kiekvienai detalei. Pagamintas iš 6000 serijos aliuminio laikrodis sveria tik 33 gramus.
„Dot“ išmanusis laikrodis turėjo pasiekti rinką 2014 metais, bet buvo kilę įvairių gamybos sunkumų. Kompanijos Pietų Korėjoje įkūrėjas Eric Ju Yoon Kim paskelbė, kad šiais metais bus išleista 100 000 laikrodžių, nors išankstinių užsakymų jau yra 150 000 ir jie yra iš 15 pasaulio šalių. Beje, vienas iš užsakovų yra muzikantas Stevie Wonder.

„Dot“ laikrodis
„Dot“ laikrodis 

Parengė Dalia Balčytytė

The world’s first Braille smartwatch set to hit the shelves in March [interaktyvus]; [žiūrėta 2016 03 01]. Prieiga per: http://gadgetsandwearables.com/2017/02/22/dot-watch-braille-smartwatch/ 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą