Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-03-09

Britanijos aklųjų organizacijos žurnalas NB švenčia šimto metų jubiliejų


Žurnalo istoriją apžvelgia Hannah Adams, dabartinė redaktorė.

Britanijos Karališkojo nacionalinio aklųjų instituto RNIB žurnalas „The Beacon“ („Švyturys“), iki dabar tebespausdinamas popieriniu pavidalu stambiu šriftu ir neseniai pradėtas leisti kaip elektroninis leidinys NB Online, 2017 m. sausio mėnesį minėjo savo šimtmetį. Žurnalo redaktorė apžvelgia, su kokiomis problemomis Anglijoje aklieji susidurdavo 1917 m. ir kas jiems rūpi po šimto metų.

                      RNIB archyvo, kuris veikia RNIB būstinėje Londone, lentynose kruopščiai saugomi žurnalo „The Beacon“ egzemplioriai nuo pirmojo iki paskutiniojo numerio. Metiniai komplektai dailiai įrišti į odinius viršelius, ir kantrus skaitytojas, juos vartydamas, gali rasti informacijos apie akių ligų gydymo metodus, taikytus prieš šimtą metų, statistikos apie akluosius ir jų gyvenimo sąlygas.

                      Pirmasis „The Beacon“ numeris pasirodė 1917 m., kai pasaulyje tvyrojo nerimas, kare ir neramumuose žūdavo žmonės, apakdavo nuo sužeidimų. Vyko Pirmasis pasaulinis karas, Britanija ir Prancūzija kovojo su Vokietija, Rusijoje prasidėjo revoliucija, o Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojai Niujorko gatvėse rengė protestus prieš linčo teismus juodaodžiams. 

                      „The Beacon“ žurnale buvo spausdinami to meto akliesiems rūpimi klausimai. Tai buvo mėnesinis leidinys, kuriame būdavo galima perskaityti rimtų straipsnių apie viso pasaulio aklųjų socialinę padėtį, sužinoti apie apakimo priežastis ir aklumo prevencijos atvejus, taip pat paskaityti aklųjų autorių prozos kūrinių, eilėraščių, laiškų. Nemažai straipsnių ir tada, ir dabar skiriama specialistams – žmonėms, kurie rūpinasi aklais suaugusiais ir vaikais, tad skaitytojų ratas labai platus. Pastaraisiais metais žurnalas pakeitė kryptį, tematika susiaurėjo. Dabar jame skiriamas dėmesys vien akių sveikatai, apakimo priežastims ir gydymo būdams, nes RNIB pradėjo leisti kitus leidinius, skirtus konkrečioms skaitytojų grupėms. 

Happy 100th birthday to RNIB’s oldest magazine // NB Online [interaktyvus]; prieiga per: https://www.rnib.org.uk/nb-online/happy-100th-birthday-nb?utm_medium=email&utm_source=February%20100%20years%20of%20NB%20Online%21%20&utm_campaign=&launch_ID=1559 [žiūrėta 2017-02-08]


Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą