Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-03-03

Paprastos gudrybės padės geriau matyti. Pabandykite!

Skaitomą tekstą priartinkite prie akių
Skaitydami tekstą tiesiog priartinkite jį prie akių ir raidės savaime matysis didesnės. Pavyzdžiui, geležinkelio stotyje ar parduotuvėje prieikite arčiau informacijos stendo, kad būtų lengviau perskaityti jame pateikiamą informaciją.
Prie akių priartinę skaitomą knygą, laikraštį ar laišką savo regai tikrai nepakenksite. Kad geriau matytumėte, turite pasirinkti tinkamus akinius ar skaitymo lupą.

Pasirūpinkite geru, tačiau nespiginančiu ir neakinančiu apšvietimu
Senstant rega silpnėja ir akims reikia daugiau šviesos. Prieš daugelį metų įrengto apšvietimo jūsų akims jau tikriausiai nebepakanka. Venkite halogeninių lempučių, nes jos apšviečia mažą plotą. Gerai apšviestas turėtų būti visas kambarys, o jūsų darbo vietoje, t. y. kur skaitote, ruošiate valgyti, gaminate rankdarbius, turėtų būti įrengtas papildomas šviesos šaltinis.
Venkite blogo apšvietimo
Esant blogam apšvietimui sunku susikoncentruoti, sukaupti dėmesį. Skaitydami nepakankamai apšviestoje aplinkoje greičiau pavargsite. Esant tinkamam apšvietimui bus geresnis kontrastas tarp daiktų, raidžių, bus lengviau skaityti, gaminti valgį ir t. t.
 Kokybiškas modernus apšvietimas padės sutaupyti
Modernios apšvietimo priemonės nėra brangios ir padeda taupyti elektros energiją. Pakeiskite senus šviestuvus ir lemputes naujais. Tai kainuos ne daug, bet bus labai naudinga.
Rašykite ryškesnėmis juodos spalvos raidėmis
Rašydami kompiuteriu pasirinkite didesnį ir ryškesnį šriftą. Jei nemokate, paprašykite kieno nors, kad jums pagelbėtų pasirinkti tokį šriftą.
Jei rašote ranka, įsigykite ryškiau ir storesne linija rašantį rašiklį. Rašydami atsisėskite arčiau lango.
Sėdėkite arčiau televizoriaus
Jei sėdėdami įprastu atstumu nuo televizoriaus pradėjote blogiau matyti ekrane rodomus vaizdus, perstatykite baldus taip, kad galėtume atsisėsti arčiau televizoriaus ekrano. Matysite geriau, o žiūrėjimas iš arčiau tikrai nepakenks jūsų regai.
Nebijokite klausti ir prašyti pagalbos
Jei parduotuvėje ar geležinkelio stotyje negalite kažko perskaityti, nebijokite paprašyti aplinkinių pagalbos. Geriau paprašyti pagalbos, negu nervintis, kad negalite perskaityti. Dideliuose prekybos centruose pagalbos prašykite informacijos skyriuose.
Naudokite kontrastingų spalvų indus
Kad būtų patogiau valgyti, naudokite ryškių spalvų indus ir staltieses. Sakoma, kad valgome akimis. Kad valgymas malonumą teiktų ir silpnaregiams, reikėtų pasirūpinti gerais kontrastais. Pavyzdžiui, baltą bulvių košę dėkite į tamsią lėkštę, o garnyrui patiekite ryškių spalvų daržovių. Vandeniui naudokite spalvotas stiklines, nes tokias lengviau pamatyti.

Parengė Ina Praprovienė

Tipps und Tricks. [ žiūrėta 2017-01-30]; [interaktyvus]
Prieiga per: < http://www.schlechtsehen-gutleben.ch/tipps-und-tricks/>

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą