Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-01-12

Tiflopedagogams pristatytos bendradarbiavimo ir partnerystės galimybės

2017 m. sausio 4 d. LAB direktorė Rasa Januševičienė ir Informacijos išteklių centro vadovės pavaduotoja Dalia Balčytytė lankėsi Kauno Prano Daunio ugdymo centre (KPDUC), kur vyko metodinės dienos „Šalyje teikiamos specialiosios pedagoginės pagalbos tobulinimo galimybės“ diskusijos.




Šio renginio, kuriame dalyvavo 27 tiflopedagogai ir specialistai, dirbantys Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių sutrikusios regos ikimokyklinio, mokyklinio amžiaus vaikų ir suaugusiųjų ugdymo centruose, programoje buvo numatytas ir įgyvendinus LAB projektą „METAREGUS“ išversto iš anglų kalbos ir išleisto leidinio „Pagalba akliems vaikams“ pristatymas. LAB atstovės šį leidinį pristatė platesniame LAB veiklos ir paslaugų kontekste. Džiugu, kad sulaukėme ekspertų pastabų dėl leidinio turinio ir pageidavimų.

KPDUC direktorė Raimonda Juknevičienė ir psichologė Toma Malvicė pristatė centro parengtą ir išleistą leidinuką „Pažink, suprask, padėk: ugdymo strategijos dirbantiems su ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikais, turinčiais autizmo spektro sutrikimų“. Nuo 2015 m. rugsėjo 1-osios Kauno Prano Daunio ugdymo centre ugdomi ne tik regos negalią, bet ir autizmo sutrikimų turintys vaikai, todėl atitinkamai pertvarkoma centro aplinka, įrengiamos autizmo sutrikimų turinčių vaikų poreikiams pritaikytos klasės, kitos patalpos. KPDUC direktorė vedė įdomią ekskursiją, kurios metu turėjome progą iš arčiau susipažinti su autizmo sutrikimą turinčių vaikų ugdymu.

Popietinėje metodinės dienos dalyje vyko labai efektyvi ir produktyvi diskusija, kurioje kilo idėja suburti tiflopedagogų iniciatyvinę grupę. Šios grupės veikloje dalyvaus ir LAB atstovė Dalia Balčytytė. Tiflopedagogai savo darbe susiduria su problemomis, kurias daug lengviau bus spręsti kartu, ypač – dalyvaujant ir Lietuvos aklųjų bibliotekai. Pastaruoju metu tikrai trūksta naujos metodinės medžiagos, informacijos apie kitų šalių tiflopedagoginę patirtį, remiamasi sena literatūra. LAB atstovės pasiūlė bibliotekos tinklaraštyje „LAB tiflotyra“ sukurti naują rubriką „Klausk eksperto“, kurioje pristatomoms tiflopedagogėms ekspertėms visi besidomintys asmenys galės užduoti jiems rūpimus klausimus. LAB seks tiflopedagogams aktualios informacijos srautą ir pateiks nuorodas į ją, reikalingiausius tekstus vers iš anglų, vokiečių ir lenkų kalbų. Tiflopedagogės tinklaraštyje taip pat galės skelbti įvairią aktualią informaciją, anonsuoti naujienas, renginius.

LAB sudarys tiflopedagogams sąlygas rekomenduoti mokiniams specialiųjų formatų leidinius.

Dalyvavimas KPDUC surengtame Metodinės dienos renginyje buvo tikrai naudinga patirtis. Dėkojame centro direktorei Raimondai Juknevičienei ir darbuotojoms už suteiktas žinias, dovanotą leidinį ir dieną, praleistą tarp savo darbu degančių, motyvuotų specialistų.




Rasa Januševičienė, Dalia Balčytytė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą