Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-01-12

Atsargiai: Helovinui skirti kontaktiniai lęšiai gali pakenkti regai

Jungtinės Karalystės optometrininkų kolegija perspėja apie spalvotų kontaktinių lęšių, kuriuos vis daugiau žmonių užsideda švęsdami Heloviną spalio 31-ją, pavojų regai. 



Šie proginiai kontaktiniai lęšiai pakeičia akių spalvą, optiškai padidina akis. Juos žmonės derina prie zombių, vampyrų, kitų pabaisų kaukių ir kostiumų. Kadangi šiuos lęšius galima įsigyti be recepto, daugelis norinčių pagąsdinti aplinkinius susigundo juos įsigyti. Tačiau ne visi moka lęšius teisingai užsidėti, be to, jie nėra visiškai pritaikyti jūsų akims, tad gali subraižyti rageną. Daugelis nėra lęšių dėvėję ir nežino, kad prieš juos įsigyjant būtina pasitarti su akių gydytoju, kad reikia laikytis švaros ir higienos, pavyzdžiui, prieš užsidedant nusiplauti rankas, o nusiėmus pamerkti į sterilų skystį. Vandens iš krano naudoti negalima, taip pat, lęšiui nukritus ant grindų, draudžiama jį pakelti, aplaižyti ir vėl įsidėti į akį. Negalima lęšiais keistis su draugais, nes net trumpam pasimatavus kito žmogaus dėvėtą lęšį galima užsikrėsti kokia nors infekcija. Deja, šiais lęšiais prekiauja interneto parduotuvės, kirpyklos, tatuiruočių salonai ir net manikiūrininkės. Spalvoti kontaktiniai lęšiai gaminami su dioptrijomis ir be jų, todėl spalvotus lęšius galima nešioti net jei nereikalinga regos korekcija. Vis dėlto spalvotus lęšius turi parinkti akių priežiūros specialistas, be to, jiems reikalinga tokia pati priežiūra, kaip bet kuriems kitiems lęšiams.

Sėsti prie automobilio vairo naktį dėvint spalvotus kontaktinius lęšius labai pavojinga (nepadės ir ant viršaus užsikabinti akiniai): jei lęšiai padengti storu dažų sluoksniu, per skylutę centre, skirtą žiūrėti, matysite labai blogai, jei ji nesutaps su jūsų vyzdžiu.

Jei nešiodami bet kokius kontaktinius lęšius arba juos nusiėmę netrukus pajusite bet kokio pobūdžio diskomfortą, būtinai apsilankykite pas akių gydytoją.

Parengė Audronė Gendvilienė


Avoid a real-life Halloween horror [interaktyvus]; prieiga per http://www.rnib.org.uk/nb-online/nb-news [žiūrėta 2016-10-27]

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą