Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-01-12

Dialogas tamsoje – paroda, kurioje aklieji ir regintieji susikeičia vaidmenimis

1988 m. Vokietijos Baden-Badeno miesto radijo stotyje pradėjo dirbti jaunuolis, neseniai baigęs filosofijos studijas – Andreas Heinecke. Vieną dieną jo paprašė padėti pasirengti darbui radijo stotyje jaunam žurnalistui, apakusiam automobilio avarijoje. Tuo metu Andreas nieko nežinojo apie aklumą ir neįsivaizdavo, kad gyvenimas be regėjimo gali turėti kokią nors prasmę. Tačiau pažintis su aklu žurnalistu pakeitė jo požiūrį. Aklas kolega buvo labai optimistiškas, paprastas vaikinas, turintis puikų humoro jausmą, kuris puikiai psichologiškai susidorojo su savo būkle. Andreas suprato, kad aklumas turi didžiulį potencialą, apie kurį jis niekada nesusimąstė.

Neregys čiuopia Brailio rašto taškus: nuotrauka

Nusprendęs toliau dirbti negalios srityje, jis nutarė sukurti renginį, galvodamas taip: kodėl gi neišjungus šviesos ir į tamsų kambarį nepakviestus aklų ir reginčių žmonių, kad jie susitiktų atvirkščiomis sąlygomis? Andreas pradėjo eksperimentuoti su lynais ir garsais tamsioje patalpoje, ir netrukus parengė pirmą Vokietijoje parodą „Dialogas tamsoje“. Tai įvyko 1989 metais. Vėliau surengė „Pietus tamsoje“  (1993) ir  „Darbo seminarą tamsoje“ (1994).


Šiandien parodos, seminarai ir pietūs tamsoje rengiami daugiau kaip 32 šalyse.  Juose jau dalyvavo daugiau kaip 8 mln lankytojų, tūkstančiai aklųjų dirba parodų gidais, seminarų vedėjais ir padavėjais. "Dialogas tamsoje" yra socialinio verslo idėja, gerai žinoma visame pasaulyje.

„Dialogo tamsoje“ organizatoriai 2016 m. lapkričio 10-13 Paryžiuje surengė tarptautinį seminarą, kurio metu pasidalino patyrimu. 

Parengė Audronė Gendvilienė


THE STORY OF DIALOGUE IN THE DARK [interaktyvus]; prieiga per: http://www.dialogue-in-the-dark.com/about-us-history-exhibition(žiūrėta 2016-10-05)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą