Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-03-21

Akli mokiniai mokosi programuoti, naudodamiesi dėlionėmis

San Francisko ne pelno organizacija „LightHouse for the Blind“ paskelbė, kad užmezgė bendradarbiavimą su „Apple“ siekdama, kad programavimas taptų labiau prieinamas akliems ar silpnaregiams mokiniams. „LightHouse for the Blind“ Medijų ir prieinamo dizaino laboratorijoje (MAD Lab) buvo sukurta nemokama iPad'ams skirta programėlė „Swift Playgrounds Tactile Puzzle Worlds“, skirta mokyti programuoti, kuri yra analogiška regintiesiems skirtai programėlei „Swift Playgrounds“. Be to, laboratorija „MAD Lab“ sukūrė 47 reljefinius objektus, atitinkančius tuos, kurie yra naudojami „Swift Playgrounds“pirmojo lygmens programavimo mokymuose. Reljefiniai elementai suteikia galimybę akliesiems orientuotis, remiantis lyta, ir įveikti „Swift Playgrounds“ žaidimo etapus. Jiems prieinamą programavimo patirtį praturtina pagalbinė medžiaga, į kurią įeina tekstas, išspausdintas unifikuotu anglų kalbos Brailio raštu ir dideliu šriftu, ir didelio kontrasto reljefinė tiflografika. Visa tai pagaminta pagal „Apple“ programą „Programuoti gali kiekvienas“ (Everyone Can Code). 

„Swift Playgrounds“ programėlės vaizdo iPad ekrane fragmentas
„Swift Playgrounds“ programėlės vaizdo iPad ekrane fragmentas



Straipsnyje aprašoma mokinio Dareno patirtis. Jis bandė pramokti programavimo –  vaikščiojo į užsiėmimus vienoje viešojoje vidurinėje mokykloje. „Aš nesiruošiu būti vienas iš žmonių, kuriems sakoma „ne, jūs negalite to padaryti, nes esate aklas “, – sako Darenas. Tačiau įvadinio lygio klasėje buvo naudojamas internetinis programavimo modulis, kuris jam, aklajam, nebuvo prieinamas. Viešoji mokykla pasiūlė sudėtingą išeitį: mokytojas priskyrė kitą mokinį skaityti Darenui kodo eilutes ir įvesti Dareno atsakymus. Tačiau berniukas tokiu būdu nieko neišmoko.
     Teksaso aklųjų mokyklos paskutinės klasės mokinys Darenas apie „Swift Palygrounds“ akliesiems pritaikytą žaidimą sužinojo programavimo klube – vakariniuose užsiėmimuose, kurie vyko jo mokykloje; Teksaso aklųjų mokykla yra viena pirmųjų mokyklų, pasiūliusių „Apple“ programavimo mokymus savo sutrikusios regos mokiniams.
     Kai Darenas sužinojo, kad „Swift Paygrounds“ programėlė tapo prieinama akliesiems, atsisiuntė ją į išsinuomotą TSB iPad, nekantraudamas pasinerti į programavimo pasaulį. Bet kai prasidėjo naujosios programavimo pamokos ir jis pradėjo nardyti „galvosūkių pasaulyje“, susidedančiame iš kelių žaidimo lygių, suprato, kad jam praverstų liečiamieji pavyzdžiai.
     Tuo tarpu „Apple“ darbuotojai ieškojo sprendimo, kurį surasti jiems padėjo „LightHouse“ prieinamo dizaino laboratorijos „MAD Lab“ darbuotojai.
     „MAD Lab“ jau daug metų kuria tiflografiką – miestų, universitetų ir architektūrinių paminklų planus. Ši laboratorija labai didžiuojasi, galėdama pasiūlyti liečiamuosius objektus, atitinkančius dinamišką 3D galvosūkių pasaulį.
     Dabar Darenas iš pradžių ištyrinėja reljefinį planą, tada išklauso garsines komandas, paskui grįžta į iPadą ir pradeda programuoti. „Matome, kad jis susikūrė darbo eigą, – sako jo mokytojas. – Sugalvoti tinkamiausią darbo eigą labai svarbu visiems, ir akliesiems, ir regintiesiems“.  Dabar  Darenas įveikia žaidimo etapus du kartus greičiau nei anksčiau ir džiaugiasi, kad nebereikia pasikliauti kitais, kad gali būti savarankiškas.
     „Swift Playgrounds“ žaidimas yra pažangi „iPad“ programėlė, su kuria galima interaktyviai ir įdomiai mokytis „Swift“ programavimo kalbos. Nereikia turėti pirminių programavimo žinių, todėl programėlė tinka pradedantiesiems mokiniams.

Blind Students: Learn to Code with Swift Playgrounds Tactile Puzzle Worlds [interaktyvus] prieiga per: http://lighthouse-sf.org/2019/01/22/swift-playgrounds-tactile-puzzle-worlds/?fbclid=IwAR0VRGn1quwEHlYrWGYkzX4am9upjASL3KwMKqmNUCOPsDqn7OSILx27oTU [žiūrėta 2019-01-29]

Parengė Audronė Gendvilienė

1 komentaras:

  1. "Hello, dear readers of the LAB tiflotyra blog" sets a warm and inviting tone, welcoming readers into a vibrant community dedicated to accessibility and inclusivity. As readers embark on their journey through the blog's diverse content, they are met with a treasure trove of resources, insights, and personal narratives that illuminate the experiences of individuals with visual impairments. From informative articles on assistive technologies to heartfelt accounts of triumph over adversity, the LAB tiflotyra blog serves as a beacon of empowerment and advocacy for the visually impaired community. With its engaging and informative content, this blog cultivates a sense of belonging and camaraderie among readers, fostering connections and inspiring positive change in the world.
    divorce lawyers northern

    AtsakytiPanaikinti