Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-02-28

Nemokamos programėlės padeda skaityti geltonosios dėmės degeneracija sergantiems žmonėms


Kognityviosios neurologijos profesorius Robinas Walkeris kartu su Londono universiteto „Royal Holloway“ mokslininkų komanda sukūrė dvi nemokamas programėles, skirtas padėti skaityti geltonosios dėmės degeneraciją turintiems žmonėms, naudojant teksto slinktį (ir ekscentrinio žiūrėjimo techniką). Žmonės, kurie beveik nebeturi centrinės regos dėl geltonosios dėmės degeneracijos, teigia, kad viena iš sunkiausių jų užduočių yra skaitymas, ir kad abi programėlės padeda išspręsti šią problemą. Minėtos programėlės yra „MD_evReader App“ ir „EV News“.

„EV News“
„EV News“


Apie „MD_evReader“ 
Programėlė atvaizduoja tekstą taip, kad jį būtų patogiau skaityti su planšetėmis („iPad“ arba „Android“) – tekstą atvaizduoja po vieną eilutę, panašiai kaip naujienų srautą. Galimybė perstumti tekstą eilutė po eilutės labai pagelbėja geltonosios dėmės degeneracija sergantiems žmonėms, kuriems praverčia ekscentrinio žiūrėjimo technika – žiūrėjimas ne tiesiai, bet tarytum pro šalį. Programėlę „MD_evReader“ sukūrė profesorius R. Walkeris, jam talkino Jungtinės Karalystės sergančiųjų geltonosios dėmės degeneracija draugija.
Apie „EV News“
     Ją taip pat sukūrė tas pats profesorius R. Walkeris, jam padėjo Londone įsikūrusi skaitmeninių produktų studija „Codica“. Su šia programėle geltonosios dėmės degeneracija sergantys asmenys, žiūrėdami ekscentriniu būdu, skaito portalų naujienas ir straipsnius, stumdami tekstą iš dešinės į kairę.

Free Apps Designed to Help People with Macular Degeneration Read by Charlotte Cushman on Dec 13, 2018 [interaktyvus] prieiga per: http://www.pathstoliteracy.org/technology/free-apps-designed-help-people-macular-degeneration-read?fbclid=IwAR3rLoTSM_zToRzNoUwHHLvJ5v5Jrmtg9t9wpWGuvgtN07cpc6WySchRpCA [žiūrėta 2018-12-17]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą