Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-09-28

Aklumas ne kliūtis žaisti golfą


Australijos pilietė Michele Watts nuo jaunystės žaidė golfą, bet prieš trejus metus dėl regos nervo distrofijos beveik apako. Dabar poniai Watts 59 metai. 2015 metais ji pastebėjo, kad vieną akį aptraukė migla, po metų taip nutiko ir kitai akiai. Buvo diagnozuotas mitochondrinis genetinis sutrikimas – paveldima Leberio optinė neuropatija. Moteris beveik prarado centrinę regą, o tai reiškia, kad ji nemato žmonių veidų, jei jie stovi toliau kaip per metrą. Tačiau moteris nenustojo žaisti pamėgtojo golfo.

Michele Watts golfo lauke
Michele Watts golfo lauke


     Ponia Watts 20 metų priklausė vienam golfo klubui šiaurinėje Sidnėjaus dalyje. Sutrikus regai, ji greitai susisiekė su Australijos aklųjų golfo sąjungos Naujojo Pietų Velso skyriumi, kuris padeda sutrikusios regos žaidėjams išsilaikyti šioje sporto šakoje arba pradėti sportuoti. Netrukus moteris nugalėjo Australijos aklųjų golfo čempionate B3 kategorijoje (skirstymą į kategorijas pagal regos likutį žr. Tarptautinės aklųjų sporto federacijos oficialiame puslapyje www.ibsa.org).
     Ponia Watts pateko tarp aštuonių Australijos golfo žaidėjų, kurie šią savaitę išvyko į Italiją, kur Romoje spalio 1–5 d. vyks Pasaulio aklųjų golfo čempionatas. Tai pirmasis jos pasirodymas pasaulinio masto varžybose ir aukščiausias sportinės karjeros taškas.
     Jeigu kalbėtume apie patį žaidimą, ponia Watts golfo aikštelėje turi turėti pagalbininką (į pasaulinio lygio varžybas ji keliauja su dviem pagalbininkais), kuris jai pataria, kokia kryptimi mušti kamuoliuką. „Man pasisekė, kad matau kamuoliuką prie kojų ir galiu į jį pataikyti. Iš smūgio jaučiu, kada gerai užtaikiau. Kartais nustebinu pati save… Pamanau, kad kamuoliukas nuskriejo pro šalį, bet išgirstu šūksnius: Koks puikus smūgis! Aš nustembu: Tikrai? Jie šaukia: Taaaipǃ Apskritai, nesunku suprasti, ar įspūdingai smūgiavai, ar ne.
Šiame golfo aikštyne esu žaidusi ir anksčiau, įsivaizduoju jo planą, todėl žaliojoje vejoje galiu smūgiuoti tinkama kryptimi. Kur kas sunkiau nepažįstamame golfo lauke. Visiškai pasikliaunu pagalbininku: jis man pasako kryptį ir apibūdina, kas yra prieš veją, ar nėra kliūčių, o gal veja yra įkalnėje“, – aiškina žaidėja.
     Tik vienerius metus po regos sutrikimo pasitreniravusi, ji pastebėjo, kad dabar žaisdama golfą nebejaučia įtampos. Ji sako, kad daugeliui aklųjų praverstų išmokti žaisti šį lauko žaidimą. 
     Reikia pastebėti, kad Lietuvoje aklieji domisi kitomis sporto šakomis – dziudo, lengvąja atletika, žaidžia golbolą (aklųjų riedulį) ir šoudauną (aklųjų stalo tenisą).

Blindness no barrier to golf  [interaktyvus] prieiga per: https://www.golf.org.au/newsdisplay/blindness-no-barrier-to-golf/101687 [žiūrėta 2018-09-27]

Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą