Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-09-19

Be abejo, tai katė miaukia


Pristatome ironišką kačių mylėtojos straipsnį apie reginčių žmonių abejones, ar ji sugeba tinkamai pasirūpinti katėmis. Kad ir kaip keista, regintys žmonės dažnai abejoja ne tik aklųjų gebėjimu auginti vaikus, bet ir naminius gyvūnėlius. Neregė ponia Laurena Merryfield labai myli kates, jos įnamės visada švarios ir išpuoselėtos. Ji sako, kad „šunys į savo šeimininką žiūri kaip į valdovą, o katės – kaip į tarną“. Kai ponia Laurena su vyru persikėlė gyventi į nuosavą namą, draugai jiems padovanojo kačiuką, kuris pas juos gyveno keturiolika metų.    Per tą laiką dėl diabeto ponia Laurena apako. Vėliau pora įsitaisė dar vieną katę. Niekas niekuomet neklausinėjo, kaip ji sugeba prižiūrėti savo kates, nes beveik visada šalia buvo regintis žmogus. Bet dabar, kai ponia palaidojo vyrą ir gyvena viena, jai dažnai užduodami, jos požiūriu, keisti klausimai, pavyzdžiui: „Iš kur žinai, kur yra tavo katės?“ Akloji atsako, kad kai katės ramiai tupi arba miega, ji nežino, kur jos, bet dėl to nesijaudina. Katės ne visada nori, kad žmonės žinotų, kur jos yra. Kai jos nori dėmesio arba maisto, tada išlenda.
     Kitas dažnas klausimas: „Kaip pagaunate kates, kai jas reikia vežti pas veterinarą?“ Ponia Laurena gerai pažįsta savo kates, todėl jas lengvai suranda, įkelia į nešioklę, nors jos visaip raitosi ir priešinasi. Ne, nebūtina žiūrėti, norint įkelti katę į nešioklę. Katė gali priešintis, bet juk regintys žmonės taip pat įkelia besipriešinančias kates į nešiokles.
     „Kaip supranti, kad tavo katė serga?“ Jei šlapimo kvapas tampa aštrus, akloji ponia žino, kad katė pasigavo šlapimo takų infekciją. Žino, kada joms skauda pilvą. Kada jos karščiuoja, tą taip pat supranta. Kai vienai katei buvo sunku kvėpuoti dėl plaučiuose susikaupusio skysčio, šeimininkė suprato, kad katė serga. Kai katė nesiglausto prie šono ir nemiega, o slepiasi, tada šeimininkė žino, kad kažkas negerai. Sergančios katės slepiasi nuo žmogaus: tai yra pirmas ir įtikinantis požymis, kad joms reikia pagalbos. Regintys žmonės, taip pat ir kai kurie aklieji, sako, kad aklasis negali laikyti katės, tačiau straipsnio autorė su tuo nesutinka. Katės visada supranta, kad šeimininkas nemato, tačiau jos aklo žmogaus nebijo, kaip kai kurie regintys žmonės. Priešingai, jos netgi padeda. Straipsnio autorė turėjo dvi kates, kurios tarp priekinių letenėlių suspausdavo nukritusius smulkius daiktus, laukdamos, kol šeimininkė suras pirmiausia katę, o tada tą daiktą. Jos žino, kad prieš sėsdamasi ant kėdės šeimininkė pačiupinės kėdę, ar ten netupi katė, kad jos neprispaustų.          
     Taigi šis straipsnis dar kartą patvirtina aklųjų sugebėjimus pasirūpinti naminiais gyvūnais.

Definitely the Cat's Meow by Lauren Merryfield // Braille Monitor, 2018 March, Vol. 61, No. 3. [interaktyvus]; prieiga per: https://nfb.org/images/nfb/publications/bm/bm18/bm1803/bm180316.htm [žiūrėta 2018-03-21]
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą