Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-09-19

Naujienos iš tiflopriemonių parodos

Regos negalią turintiems asmenims šiuolaikinės technologijos suteikia daug daugiau galimybių. Kiekvienais metais Frankfurte organizuojama tarptautinė tiflopriemonių paroda „SightCity“, kurioje firmos pristato įvairiausias naujoves. Į ją atvyksta apie 4000 lankytojų. Paroda įsikuria patogioje vietoje netoli geležinkelio, autobusų stočių ir oro uosto, įėjimas į ją nemokamas, norintieji gali iš anksto užsisakyti palydovą, kuris lydėtų ekspozicijos salėse.

Neregys Matthias Klaus’as trumpai pristato sudominusias naujoves.
Firma „NuEyes“ pristatė išmaniuosius akinius, kuriuose yra kamera, mažas kompiuteris ir ekranas, kuriame galima matyti padidintą aplinkos vaizdą. Panašius akinius pristatė ir firma iš Kanados. Vis dėlto tokie akiniai kainuoja apie 6–10 000 eurų.  
Prieš dvejus metus firma „OrCam“ pristatė akinius „MyEye", o šiemet pristatyta jau antra jų versija. Visa jų įranga yra labai maža ir lengva (kompiuteris, kamera ir ausinės), tvirtinama prie akinių rėmelių. 
Italų firma „Cambratech“ pristatė LED apšvietimą baltajai lazdelei, skirtą tam, kad jos naudotojas būtų geriau matomas tamsiuoju paros metu, o austrų firma „Tech-Innovation“ pristatė naujausią savo kūrinį – batus su paduose įmontuotais ultragarso davikliais, kurie vibruoja artinantis prie kliūties. Tokius batus bus galima įsigyti jau 2018 m. pabaigoje ir planuojama jų kaina – 4 500 eurų.
Firmos „feelSpace“ naujovė – diržas, kurį apsijuosus apie juosmenį vibraciniai judesiai informuoja apie judėjimo kryptį.
Buitinės technikos gamintoja „Miele“ pristatė skalbimo mašiną, kurios valdymą palengvina signalinis garsas ir liečiamieji mygtukai.
Parodoje demonstruota gamintojo APH Brailio eilutė. Lyginant su kitų firmų Brailio eilutėmis, ši yra labai pigi: jos kaina siekia iki 520 eurų. 
Parengė Ina Praprovienė
Matthias Klaus. Ausprobieren ist angesagt.[interaktyvus] [žiūrėta 2018-09-05]. Prieiga per internetą: https: //www.dbsv.org/archiv/sichtweisen-ausgabe-06-07-2018.html#Serv0618.2.2

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą