Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-09-27

Muziejų pritaikymas silpnaregiams



Daugelis muziejų savo lankytojams jau siūlo audiogidus, kai kurie jau turi ir dalies eksponatų liečiamuosius maketus. Silpnaregiai labai vertina pastangas mažinti atskirtį, bet norėtų, kad kuo daugiau muziejų būtų pritaikyti jų poreikiams, o su eksponatais  galėtų susipažinti ne tik klausa, lytėjimu, bet ir regos likučiu.

Vokietijoje kiekvienais metais organizuojama Silpnaregių diena. Tą dieną paprastai stengiamasi visuomenę plačiau supažindinti su kokia nors konkrečia silpnaregių gyvenimo sritimi atkreipti dėmesį į silpnaregiams iškylančias problemas.  
Šių metų Silpnaregių dienos tema – silpnaregiai muziejuose. Silpnaregiai muziejuose nori ne tik klausytis ir liesti, bet ir pasitelkdami regos likutį apžiūrėti eksponatus, todėl  svarbu atkreipti dėmesį į: interneto svetainės dizaino pritaikymą silpnaregių poreikiams, informacijos pateikimą didesniu šriftu su pakankamu fono ir teksto kontrastu, tinkamą eksponatų apšvietimą, leidimą fotografuoti , kad silpnaregiai parodų ar ekspozicijų eksponatus apžiūrėtų naudodamiesi skaitmeninėmis kameromis kaip didinimo priemonėmis.
Vokietijos aklųjų savišalpos organizacijos ir Vokietijos muziejų sąjunga iš anksto susitiko su muziejų atstovais įvairiuose šalies regionuose, parengė trumpas gaires, į ką reikėtų atkreipti svarbiausią dėmesį  pritaikant ir organizuojant ekskursijas silpnaregiams, suderino renginių planą.

Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos svetainėje  sukurta speciali silpnaregių dienai skirta skiltis, kurioje pateikiama renginių programa, vadovas apie muziejų prieinamumą ir įtraukumą, informacija parodų ir ekspozicijų rengėjams.



 Daugiau informacijos apie muziejų ir ekskursijų pritaikymą ieškokite puslapyje:  www.sehbehindertentag.de
Parengė Ina Praprovienė
www.sehbehindertentag.de  [interaktyvus][2018-09-05]

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą