Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-02-01

Laiškas nuo Kalėdų senelio Brailio raštu

Laiško nuo Kalėdų Senelio pavyzdys
Laiško nuo Kalėdų Senelio pavyzdys

Kalėdų Senelis moka Brailio raštą!  Tą žino visi akli ir silpnaregiai vaikai… Bet ar tikrai Kalėdų Senelis moka rašyti Brailio raštu? Žinoma moka, tik jam reikia truputį padėti – išspausdinti Brailio raštu jo atsakymą į vaikų laiškus. Tą daro JAV bendrovė „Braille Works“. Jos darbuotojai nori padėti akliems vaikams labiau pajusti Kalėdų švenčių nuotaiką, todėl jau antrus metus rengia akciją „Kalėdų senelis skaito Brailio raštu“. Kaip sako Helena Keler, „Geriausių dalykų gyvenime negalima nei pamatyti, nei paliesti. Juos reikia pajusti širdimi.“ Kartais nepakanka pamatyti, kad patikėtum. Reikia pačiupinėti arba įsignybti!


Apie bendrovę „Braille Works“.
Vienas iš jos steigėjų – aklas žmogus. Vaikystėje jis būtų labai nudžiugęs, gavęs laišką nuo Kalėdų Senelio Brailio raštu. Todėl jis nori, kad visi vaikai labiau pajustų švenčių nuotaiką, nes ši šventė – vaikų šventė. Pradedant dideliu vaiku, kuris vadovauja šiai bendrovei, ir baigiant visai mažais vaikais – visi nori sulaukti laiškučio, primenančio, kad Kalėdos yra visų šventė ir ypač vaikų.
„Braille Works“ siekia, kad pasaulyje atsirastų daugiau dalykų, kuriuos aklieji galėtų perskaityti. Didžiąją metų dalį bendradarbiauja su įvairiomis įmonėmis, kurios užsako savo akliems ir silpnaregiams klientams reikalingą informaciją išspausdinti Brailio raštu. Bet štai artėja Kalėdos... Ir  vėl, kaip ir pernai, „Braille Works“ padeda akliems ir silpnaregiams vaikams gauti laišką nuo Kalėdų Senelio akliesiems itin tinkamu formatu – aklųjų raštu. Aklų vaikų tėvelių, mokytojų ir draugų Brailio raštu spausdinanti bendrovė prašo atsiųsti vardą, pavardę ir adresą, kam turi būti skirtas laiškas, o kitkuo pasirūpins jie. Išspausdinę laišką Brailio raštu, net uždės antspaudą, įrodantį, kad laiškas tikrai išsiųstas iš Šiaurės ašigalio! Vaikas gaus laišką nuo Kalėdų Senelio ne tik Brailio raštu: dar pridės ir laišką padidintu šriftu.

Paslauga pirmą kartą buvo pasiūlyta 2015 m. ir, savo nuostabai, laiškus Brailio raštu nuo Kalėdų Senelio gavo daugiau kaip 300 vaikų iš visų Jungtinių Amerikos Valstijų kampelių.

Santa Reads Braille. Letters from Santa Claus in Braille [interaktyvus]; prieiga per:
https://brailleworks.com/santa-reads-braille/ [žiūrėta 2016-12-06]
[Santa Reads Braille 2016 Introduction Video] // https://brailleworks.com/santa-reads-braille-2016-transcript/

Parengė Audronė Gendvilienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą