Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2017-02-28

Indija pristatė Brailio atlasą silpnaregiams – pirmąjį tokio pobūdžio atlasą pasaulyje

Indijoje gyvena daugiau nei 28 mln. silpnaregių, kurie dabar turės galimybę mokytis ir suprasti Indijos geografinius kontūrus ir nereikės pasikliauti vien literatūra.
„Atlasas silpnaregiams. Indija“ yra pirmasis pasaulyje dideliu tiražu išleistas Brailio atlasas..
„Mes esame vienintelė organizacija pasaulyje, parengusi nebrangų didelės apimties Brailio atlasą. Mes esame pirmieji“, – sakė dr. Tapati Banerjee, Nacionalinės atlasų ir teminės kartografijos organizacijos (NATMO) direktorius.  


NATMO šį atlasą rengė drauge su Indijos mokslo ir technologijų departamentu. Brailio atlasą sudaro 20 Indijos žemėlapių įvairiomis temomis. Šiuose žemėlapiuose vaizduojamos drenažo sistemos, kelių ir geležinkelių tinklai, dirvožemiai, upių sistemos ir didmiesčiai.
Šis Brailio atlasas pagamintas šilkografijos būdu, naudojant įvairias linijas, taškus, brūkšnius ir simbolius, padedančius neregiams suprasti skirtingas vietas ir plotus. Visi simboliai lengvai atskiriami dėl žemėlapiuose naudojamos skirtingos tekstūros ir jų paaiškinimų (legendų) Brailio raštu.
Dr. Tapati Banerjee sakė, kad prieš išleisdama šį atlasą organizacija konsultavosi su neregiais ir atsižvelgė į jų pasiūlymus.
Pasak Indijos vyriausybės, daugiausia neregių šioje šalyje kilę iš mažas pajamas gaunančių socialinių grupių. NATMO tikisi, kad šis kokybiškai, moksline informacija remiantis parengtas ir prieinama kaina išleistas atlasas bus labai naudingas. Gavus Indijos vyriausybės paramą šis atlasas yra nemokamai dalijamas mokykloms.


Indijos atlaso silpnaregiams viršelis. Anglų kalba
Atlasas silpnaregiams. Indija. Viršelis


Indijos žemėlapis Brailio raštu
Indijos žemėlapis Brailio raštu


Parengė Dalia Balčytytė


India Unveils a Braille Atlas for the Visually Impaired. First of its Kind in the World [interaktyvus]; [žiūrėta 2017.02.27]. Prieiga per: http://www.thenewsminute.com/article/india-unveils-braille-atlas-visually-impaired-first-its-kind-world-57720

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą