Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-12-05

„Mes pritaikome akliesiems reginčiųjų pamėgtus žaidimus“

Volkeris ir Erika Lendekeliai  (Lendeckel)  iš Noivydo miesto Vokietijoje jau dvidešimt metų akliesiems pritaiko stalo žaidimus, kad ir regintys, ir akli šeimos nariai galėtų kartu mėgautis stalo žaidimais.
Būdama akla Erika su savo vaikais norėjo žaisti žaidimus, kuriuos jie žaidžia darželyje. Sutuoktiniai dirbo mokytojais  aklųjų mokykloje, suprato, kaip reikėtų pritaikyti žaidimus, bet  ilgai ieškojo tinkamų medžiagų savo užmojams įgyvendinti, kad ir akliesiems, ir regintiesiems būtų patogu žaisti. Volkeris Lendekelis  sugalvojo, kad ant stalo  po žaidimų lenta reikia  pakloti metalinę plokštelę, o  prie kauliukų  priklijuoti  magnetus, kad jie nenuriedėtų nuo stalo. Ant pačios žaidimų lentos jis uždeda reljefinį piešinį iš peršviečiamos plėvelės, kad aklieji galėtų apčiuopti žaidimo laukus ir figūrų judėjimo kelius, o regintieji per peršviečiamą plėvelę juos matytų. Skirtingų spalvų žaidimo figūras  jis pagamina skirtingos faktūros, pvz., mėlynos figūros turi banguotą paviršių. Pritaikytus žaidimus Lendekelių šeima dažniausiai parduoda savo nuolatiniams klientams. Per dvidešimt metų šeima pritaikė apie 100 skirtingų žaidimų. Žaidimo pritaikymo kaina priklauso nuo žaidimo dydžio ir sudėtingumo ir gali svyruoti nuo 17 iki 100 eurų.
Parengė: Ina Praprovienė

Natascha Mörs . "Wir bauen keine typischen Blindenspiele". Volker Lendeckel über umgerüstete Gesellschaftsspiele [interaktyvus][žiūrėta 2016-10-03];  Prieiga per internetą:
http://www.velen-spiele.de/interview_deu.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą