Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2016-12-05

Kaune – pirmoji pasaulyje akliesiems skirta viešojo transporto programėlė

Kaunas pristato naujovę – pirmąją pasaulyje mobiliąją viešojo transporto programėlę, skirtą neregiams ir silpnaregiams. Tarptautinę neįgaliųjų dieną (gruodžio 3 d.) Kauno viešojo transporto Leono Sapiegos stotelėje pristatyta analogų pasaulyje neturinti programėlė „KVT balsas“. Ji išmaniųjų telefonų naudotojams praneša, koks autobusas ar troleibusas atvyks už minutės, koks atvyko realiu laiku, taip pat pasakomas autobuso ar troleibuso maršrutas ir kryptis. Žadama, kad programėlė veiks 50 viešojo transporto stotelių.


Neįgaliųjų bendruomenės atstovas Saulius Kavaliauskas programėle labai džiaugiasi. Pasak jo, aklieji ir silpnaregiai laukdami viešojo transporto paprastai naudoja specialius pultelius. „Naudojant pultelį, sunku per triukšmą išgirsti, kas atvažiavo. Vienu metu atvažiavus kelioms transporto priemonėms, kiltų sumaištis. Su šia programėlė taip nebus. Gali grįžti atgal ir perklausyti vėl. Praneša, kas atvažiuos už minutės, tad galiu pasiruošti“, – teigia S. Kavaliauskas.
Idėjos autorius ir „Kauno autobusų“ IT skyriaus skyriaus vadovas Paulius Lengvenis sako, kad „KVT balsą“ gali parsisiųsti visi „Android“ operacinės sistemos naudotojai. „Šiuo metu programėlė dar nepritaikyta maršrutiniams mikroautobusams, bet, jei bus poreikis, mąstysime ir apie tai“, – teigia P. Lengvenis.

Parengė Joris Kazlauskas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą