Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-01-17

Taktilinės knygos Jungtinėje Karalystėje keičia aklų vaikų gyvenimą


Straipsnį parašė Jungtinės Karalystės taktilinių knygų bibliotekos „Living Paintings“ (liet. „Gyvieji paveikslai“) atstovė, siekdama pritraukti lėšų reljefiškai iliustruotoms knygoms kurti. Štai jos kreipimasis į visuomenę: „Mes siekiame, kad akliems ir silpnaregiams vaikams būtų prieinamas knygų stebuklas, ir kad nemokamai paštu aptarnaujanti skaitytojus biblioteka, kurioje gausu taktilinių knygų, galėtų įgarsinti tų knygų tekstus.

Akiniuotas berniukas čiupinėja ir iš arti prisikišęs tyrinėja liečiamąją iliustraciją
Berniukas tyrinėja reljefinę iliustraciją


Viena mama mums parašė tokį komentarą: „Gyvųjų paveikslų  biblioteka padėjo mūsų dukrai per lytėjimą susipažinti su aplinkiniu pasauliu, nors regintys vaikai aplinkinį pasaulį laiko savaime suprantamu dalyku. Aklumas labai izoliuoja vaiką, bet sužinoję apie liečiamąsias knygas kiti darželio vaikai susidomėjo, kaip mūsų dukra skaito. Šios knygos formuoja jos teigiamą nuomonę apie skaitymą ir save, o tai yra nepaprastai svarbu jos psichikos sveikatai.“
     Knygutės, kurių pavadinimai „Gruffalo“, „Dramblys“, „Huglessas Douglasas“, „Surask šunį“, yra skaitomos tėvų su savo mažais vaikais visoje Jungtinėje Karalystėje, tačiau akliems ir silpnaregiams vaikams jos neprieinamos. Jie gali vartyti knygos puslapius ir išgirsti istoriją, bet negali pamatyti, kaip atrodo Gruffalo vardu besivadinantis meškinas, avytė ir daugybė kitų iliustruotų knygų veikėjų. Prašome mums padėti šiuos vaikus įtraukti į knygų skaitymą!
     „Gyvųjų paveikslų“ bibliotekoje mes pristatome istorijas ir edukacines temas. Mūsų knygose „Paliesk ir pamatyk“ yra reljefinių piešinių, kuriuos sukūrė savanoriai. Garso takelius įgarsino profesionalūs aktoriai, o tekstus Brailio raštu perrašė Brailio rašto specialistai.
     Naudodamiesi lytėjimo ir klausos pojūčiais, nematantys vaikai dabar gali pajusti simbolių formą, suprasti, kokie yra Mėnulio krateriai ar koks šiurkšus yra Gruffalo kailis. Piešiniai yra ryškių spalvų tam, kad būtų patrauklūs silpnaregiams, taip pat, kad knygas jie galėtų skaityti kartu su reginčiais broliais, seserimis, ir su seneliais, kurių rega yra pablogėjusi.
     Mūsų tikslas – spręsti šiuos klausimus ir skatinti aklųjų ir silpnaregių įtrauktį į skaitančiųjų bendruomenę. Mes tai darome, pasitelkę daugybę savanorių ir profesionalių aktorių, žinomų asmenybių, tokių kaip Martinas Freemanas, Melas Giedroycas ir seras Derekas Jacobis, kurie šiems vaikams dovanoja savo balsus ir talentą, parengdami jiems knygų garso įrašus. Bet bibliotekai reikia ir finansinių aukų, kad vaikai galėtų nemokamai naudotis mūsų bibliotekos paslaugomis.
     Vienam vaikui ši biblioteka per metus išleidžia 60 svarų, kad jie galėtų skolintis knygų, kiek tik nori. Ši paslauga vaikams yra visiškai nemokama ir prieinama visoje Jungtinėje Karalystėje.“
     Reikia pastebėti, kad Lietuvoje taktilinių knygų turi Lietuvos aklųjų biblioteka, kuri jas kaupia nuo 2005 metų, taip pat Lietuvos aklųjų ugdymo centro biblioteka, kitų aklųjų ugdymo įstaigų bibliotekos.

Change the lives of blind kids with tactile books [interaktyvus] prieiga per:
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą