Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-01-23

Regos sutrikimai ir santykiai poroje


Beveik nieko nežinome apie tai, kaip jutimų sutrikimai paveikia poros santykius. Šveicarijos centrinės aklųjų draugijos iniciatyva Ciuricho universitetas ir Vakarų Šveicarijos taikomųjų mokslų universitetas 2019 m. sausio mėnesį pradeda tyrimą, kuriame bus nagrinėjama, kaip regos sutrikimai arba regos kartu su klausos sutrikimais paveikia porų tarpusavio santykius.
Ankstesniais porų santykių tyrimais jau įrodyta, kad artimi partnerių santykiai poroje padeda nugalėti stresą, streso pasekmės būna švelnesnės, tokie partneriai yra laimingesni ir ilgiau gyvena už asmenis, gyvenančius be partnerių.
Žurnalistė Nina Hug tyrimo vadovės dr. Christin Breitenstein prašo paaiškinti, kuo galėtų būti naudingos šio tyrimo išvados ir kaip jos galėtų padėti regos bei regos kartu su klausos sutrikimų turintiems asmenims. Dr. Christin Breitenstein pasakoja, kad jau buvo nagrinėta, kaip partnerystė padeda įveikti ligas, kurių viena iš priežasčių gali būti stresas. Tyrimai parodė, kad susirgus vienam partneriui ir abiem bendromis jėgomis stengiantis įveikti ligą, partnerystė gyjant turi teigiamos įtakos. Tyrėja pateikia konkretų pavyzdį.  Braunšveigo mieste (Vokietijoje) buvo apklaustos poros, kurių vienas iš  partnerių serga krūties vėžiu. Remiantis tyrimo išvadomis, buvo parengta  mokymo programa, pagal kurią asmenys mokėsi, kaip padėti partneriui įveikti šią ligą. Šis tyrimas galėtų būti naudingas aiškinantis, su kokiais iššūkiais poroms tenka susidurti, kai vienas iš partnerių turi jutimų sutrikimų. Išvados galėtų padėti parengti konsultavimo ir mokymo programas, supažindinančias  asmenis, kaip elgtis silpstant regai ir klausai ar šių jutimų netekus, aiškinant, kad jie gali ir turi padėti vienas kitam. Jie turėtų sužinoti, kad jutimų sutrikimai veikia partnerystę. Konsultacijų centrai galėtų konsultuoti potencialius klientus ir padėti spręsti kylančias problemas.
Parengė Ina Praprovienė
Nina Hug. Sehbehinderung und Paarbeziehung.[interaktyvus] [ 2018-12-11].
Prieiga per internetą: http://www.tactuel.ch/sehbehinderung-und-paarbeziehung


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą