Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2019-01-17

Otto Käfer knyga „Aklumas mene“

Vokietijoje „Reimer Mann“ leidykla išleido Otto Käfer knygą „Aklumas mene“  (vok. „Blindheit in der Kunst“), kurioje bandoma atsakyti į klausimus, kaip menininkams pavyksta pavaizduoti aklumą ir kokią žinią menininkai perduoda kūriniuose vaizduodami neregius? Aklumas dažnai siejamas su įvairiomis metaforomis.




Knygos autorius oftalmologas Otto Käfer moksliniuose darbuose nagrinėjo tinklainės tyrimo metodus ir įrangą. Savo medicininėmis žiniomis apie akių ligas jis remiasi ir tyrinėdamas meno istoriją.
Aklumo tema šioje knygoje atskleidžiama per menininkų darbus, sukurtus  įvairiose istorinėse epochose – nuo romėnų piešinių katakombose iki šiuolaikinių kūrinių. Amžių tėkmėje vaizdavimo būdai keitėsi. Autorius pateikia daugiau nei 3000 tapybos, grafikos, fotografijos ir skulptūros darbų šiomis temomis: žymių aklųjų portretai, aklumas kaip likimo rykštė, aklumas kaip bausmė, kaip malonė akliems poetams, aklumo gydymas, aklumas kaip mirties, teisingumo alegorijos.

Parengė Ina Praprovienė
Otto Käfer .  Blindheit in der Kunst. [interaktyvus][2018-11-30]. Prieiga per internetą http://www.reimer-mann-verlag.de/controller.php?cmd=detail&titelnummer=302758&verlag=3

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą