Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-10-16

Rekomendacijos sutrikusios regos studentams, dalyvaujantiems tarptautinių mainų programoje „Erasmus +“


Tarptautinio mobilumo programa yra puiki galimybė bet kuriam studentui, norinčiam patobulinti savo išsilavinimą, asmeninius įgūdžius ir išplėsti socialinį tinklą. „Erasmus“ studijų mainų programa veikia nuo 1987 m. Tai mainų programa, kuri studentams siūlo galimybę pratęsti akademines studijas užsienyje. Per 30 metų šioje programoje dalyvavo 9 milijonai jaunuolių. Tačiau negalią turinčių studentų, įskaitant aklus ir silpnaregius, buvo visai nedaug.
     Nauja „Erasmus +“ programa studentams siūlo galimybę praleisti semestrą ar visus mokslo metus užsienyje vienoje iš 33 šalių. Jie studijas užsienyje gali derinti su stažuotėmis. „Erasmus +“ programa yra viena iš nedaugelio, kurios specialiai remia negalią turinčius studentus.
     Akli ir silpnaregiai studentai priklauso sudėtingiausiai neįgaliųjų grupei, susiduriančiai su daugybe kliūčių, kurios ne tik daro įtaką faktiniam dalyvių skaičiui, bet ir trukdo sprendimų priėmimo procesui – jiems sunku apsispręsti, dalyvauti ar nedalyvauti studijų mainų programoje.
     Įgyti tarptautinės patirties negalią turintiems studentams, ypač akliesiems ir silpnaregiams, labai svarbu. Štai kodėl pastaraisiais metais daugelis iniciatyvų buvo orientuotos į motyvacijos didinimą, sisteminius pokyčius, universalų dizainą ir apskritai prieinamumą. Viena iš priemonių, skirtų skatinti sutrikusios regos studentus dalyvauti „Erasmus +“ programoje, yra dvišalis projektas, kurį įgyvendina Europos aklųjų sąjunga (EBU) ir Tarptautinė regos negalią turinčių žmonių švietimo taryba Europoje (ICEVI-Europe). Šio projekto metu buvo sukurta tyrimų grupė, kurią sudarė Budapešto ELTE universiteto Bárczi specialiojo ugdymo fakulteto (Vengrija), ICEVI-Europe, EBU ir Slovakijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (UNSS) atstovai.
     2015 m. Tyrimų grupė atliko tyrimą, siekdama nustatyti, kiek sutrikusios regos studentų dalyvavo „Erasmus +“ programoje. Tyrimo rezultatai pateikti ataskaitoje „State-of-the-art report“, joje rašoma, kokių yra galimybių dalyvauti studijų mainų programose regos sutrikimų turintiems studentams.
     Tęsiant projektą, buvo stebima sutrikusios regos studentų patirtis, mokantis Budapešto ELTE universitete Vengrijoje, ir „Comenius“ universitete Bratislavoje, Slovakijoje. Jų patirtis ir pasiūlymai buvo paskelbti dokumente „Accessible Universities for Erasmus+ Students with Visual Impairment“ („Prieinami universitetai regos sutrikimų  turintiems  studentams, norintiems studijuoti pagal „Erasmus +“ mainų programą“). Kompetentingų universitetų darbuotojų nuomonės, pasiūlymai ir patirtis pateikiami kitoje ataskaitoje „Pilot Survey among Erasmus+ and Disability Coordinators“ („Pilotinis tyrimas, apimantis „Erasmus+“ studentus ir neįgaliųjų koordinatorius“.
   Šios brošiūros tikslas – motyvuoti aklus ir silpnaregius studentus, kad jie pasiryžtų dalyvauti tarptautinėje mobilumo programoje „Erasmus +“ ir padėti jiems pasirengti sėkmingai akademinei patirčiai bei gyvenimui užsienyje. Informacija, rekomendacijos, dažnai iškylantys klausimai ir atsakymai remiasi minėtais tyrimais ir projekto medžiaga. Taip pat remiamasi kitais ištekliais, rekomendacijomis ir iniciatyvomis, siekiant to paties tikslo – skatinti dalyvavimą studijų mainų programoje, užtikrinti lygias galimybes ir jų įgyvendinimo priemones.

Recommendations for students with visual impairment participating in international exchange programmes. Author: Comenius University in Bratislava. February 2018. 
Reviewed by Elena MENDELOVA, Timea HÓKOVÁ and Krisztina KOVACS [interaktyvus] prieiga per: http://www.icevi-europe.org/index.html [žiūrėta 2018-03-27]

Parengė Audronė Gendvilienė



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą