Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-10-23

Baltoji lazdelė sugrąžino pasitikėjimą savimi



 
   “Ambutech“ sulankstoma baltoji lazdelė


“Ambutech“ sulankstoma baltoji lazdelė

    Straipsnio autorė ponia Stefanija prisipažįsta bijojusi, kad žmonės sužinos, jog ji prastai mato. Kur benueitų, jautėsi neužtikrinta, vengė žmonių, ją kankino nerimas. Kiekvienas žengtas žingsnis buvo rizika nusisukti sprandą. O matė kasdien vis prasčiau. Psichologinis prisitaikymas prie tokios būklės užtrunka, šį procesą pereina visi su tuo susidūrę žmonės. Darbe ponia Stefanija būdavo pasitempusi, pasidažiusi, todėl stengėsi, kad žmonės tokią ją matytų ir toliau. Tačiau po darbo ji nebenorėdavo su niekuo susitikti, kartais ir darbe per pietų pertrauką slėpdavosi kamputyje. Tačiau galiausiai pas ją atvyko profesinės reabilitacijos konsultantas. Jis atėjo aptarti, kokios pagalbinės technikos jai reiktų darbe tam, kad ji galėtų išsilaikyti darbo vietoje. Tada moteris ir išgirdo apie baltąją lazdelę.



Straipsnio autorė pozuoja su lazdele
Straipsnio autorė pozuoja su lazdele

     Susitikimas su reabilitacijos specialistu buvo labai reikšmingas. „Vienintelis žmogus, kurį tu kvailini, apsimesdama reginčia, kai tuo metu nieko nematai – esi tu pati“. Tai buvo konsultanto žodžiai. Moteris nenoriai sutiko lankyti orientacijos ir mobilumo treniruotes su baltąja lazdele. Tačiau po mokymų nukišo lazdelę į tamsų kampą. Vis dėlto po kelių mėnesių lazdelę ji išsitraukė ir pradėjo ja naudotis. Greitai pradėjo savanoriauti aklųjų organizacijose, ginti aklųjų teises, įsiliejo į aklųjų bendruomenę, susirado bendraminčių, dingo nerimas dėl ateities. Nuotraukose ji pozuoja su baltąja lazdele, nes yra įsitikinusi, kad su ja šauniai atrodo. „Baltoji lazdelė yra ne tik aklųjų ir silpnaregių mobilumo priemonė. Tai ir ženklas, parodantis jų stiprybę ir drąsą. Su lazdele mes susigrąžiname buvusį gyvenimą, nesvarbu, kokia mūsų regos būklė“, – teigia ponia Stefanija.
     Šis pasakojimas kaip du vandens lašai primena silpnaregio švedų autoriaus Krister Inde mintis, aprašytas knygoje „Blogai matau, gerai jaučiuosi“, kurią išleido Lietuvos aklųjų biblioteka.

From Passing To Passion—Finding Strength In The White Cane  [interaktyvus] prieiga per: https://boldblindbeauty.com/2017/10/12/passing-passion-white-cane/ [žiūrėta 2018-08-31].



Parengė Audronė Gendvillienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą