Sveiki, mieli tinklaraščio „LAB tiflotyra“ skaitytojai

Tinklaraštis „LAB tiflotyra“ yra Lietuvos aklųjų bibliotekos Tiflotyros skyriaus darbuotojų iniciatyva.  LAB Tiflotyros skyriaus uždaviny...

2018-07-24

Liečiamieji gidai po Britų muziejų


Britų muziejus kreipėsi į Karališkąjį nacionalinį aklųjų institutą patarimo dėl „Waddesdon Bequest“ galerijos pritaikymo akliesiems. Galerija tuo metu buvo remontuojama. Vykdydamas remontą, muziejus norėjo įrengti liečiamuosius gidus (reljefinius gidus su informacija Brailio raštu), pasakojančius apie svarbiausius šios galerijos eksponatus.
     Karališkojo nacionalinio aklųjų instituto specialistai pradėjo konsultuoti muziejaus darbuotojus, kaip užtikrinti, kad pasirinktiems kolekcijos objektams būtų pagamintos akliesiems suprantamos reljefinės kopijos.
     Buvo parinkti devyni meno objektai, kurie buvo įtraukti į brošiūrą su liečiamaisiais atvaizdais ir juos lydinčia informacija Brailio raštu. Britų muziejus Karališkajam aklųjų institutui apie kiekvieną objektą pateikė istorinę informaciją, kurią instituto darbuotojai papildė išsamiais komentarais. Jie turi būti skaitomi kartu su reljefiniais vaizdais. Išsamūs komentarai yra gyvybiškai svarbūs, norint, kad aklieji suprastų liečiamus atvaizdus.
     Buvo išleistas 59 puslapių bukletas, kuriame yra daugiau kaip 20 reljefinių iliustracijų ir 38 puslapiai teksto Brailio raštu. Šis bukletas akliems ir silpnaregiams žmonėms padeda susikurti asociacijas ir mėgautis meno kūriniais. Bukletus akli ir silpnaregiai lankytojai gauna atvykę į galeriją.

Tactile guides at The British Museum [interaktyvus]; prieiga per:
Parengė Audronė Gendvilienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą